20:53:43

Data si locul nasterii: 22 decembrie 1963, Gherla, Cluj;
Educatie: buna, foarte buna, 7 ani de acasa în principal, restul nu conteaza;
Cariera: fulminanta în media si protectia mediului;
Recunoastere: internationala;
Realizari: Honorius ; Silvius ; Maximus ; Eduard Gabriel

Silviu Prigoana
Satul românesc la începutul primăverii PDF Imprimare Email

Declaraţie Politică

Şedinţa din  1 martie 2011

Astazi, vin în faţa dumneavoastră pentru a vă aminti câte ceva despre satul românesc şi nevoia de a sprijini dezvoltarea acestuia.
În cele peste 13.000 de sate şi 2.500 de comune din România îşi duce existenţa circa 60% din populaţia ţării, covârşitoarea majoritate fiind ocupată cu activităţi pendinte agriculturii. Cu toate acestea, importăm aproape 90% din carnea de vită, 75% din carnea de porc, 40% din carnea de pasăre şi 35% din laptele aflat pe pieţele româneşti.

Din totalul de comune mai sus amintite, probabil că circa 200, adică 8%, ar putea îndeplini condiţiile minime din localităţi similare din UE. Restul nu, fiind încă undeva între evul mediu şi epoca industrială.
Caracteristica principală a comunelor şi a satelor noastre o constituie risipa imensă de spaţiu care nu este inclus în niciun habitat şi nici în ecosistemele agricole, profilându-se undeva la intersecţia dintre agrosisteme şi sisteme naturale, dar fără nicio intersecţie cu performanţa economică, agrară sau socială.

Or, în etapa actuală a dezvoltării societăţii româneşti, chiar dacă uliţa mocirloasă a satului ne emoţionează amintindu-ne de copilărie, trebuie să depăşim stadiul arhaic ce se încăpăţânează să ne însoţească în secolul XXI şi să extragem valoarea reală a satului.
Evadarea din ruralul patriarhal românesc se poate produce numai printr-o operă grea de modernizare a infrastructurii.

Gospodăriile din sate trebuie regândite şi reconstruite într-un sistem în care valorificarea spaţiilor şi a factorilor de mediu să devină optimă. Dispersia haotică a locuinţelor şi utilităţilor trebuie să dispară prin ordonarea lor în forme geografice convenabile. Ele vor trebui să consume cât mai multă energie naturală şi cât mai puţin convenţională.

Potenţialul energetic al zonelor rurale este imens, însă deloc utilizat. Ne-am obişnuit să investim în reţele conducte pentru transportul gazelor naturale - ce vor fi din ce în ce mai puţin şi mai scumpe -, în loc să investim în soluţii energetice ecologice, regenerabile şi sustenabile pe termen lung.

Spunem ori de oricâte ori avem ocazia că pământul fertil al României poate hrăni o populaţie de 4 ori mai mare decât cea actuală, însă cu prezenta organizare a agriculturii suntem dependenţi de importuri. Creşterea gradului de urbanizare a satului românesc, creşterea gradului de instruire şi promovarea reală a noilor tehnologii în activităţile specifice pot constitui câteva elemente care să contribuie la diminuarea ruşinoaselor valori pentru cantităţile de alimente importate.


Vă mulţumesc.
Deputat PDL: PRIGOANĂ Silviu

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează