20:54:15

Data si locul nasterii: 22 decembrie 1963, Gherla, Cluj;
Educatie: buna, foarte buna, 7 ani de acasa în principal, restul nu conteaza;
Cariera: fulminanta în media si protectia mediului;
Recunoastere: internationala;
Realizari: Honorius ; Silvius ; Maximus ; Eduard Gabriel

Silviu Prigoana
Ziua Femeii – un câştig al umanităţii PDF Imprimare Email

Declaraţie Politică

Şedinţa din 8 martie 2011

Astăzi, 8 martie, umanitatea sărbătoreşte “Ziua Internaţională a Femeii”. Mai cu seamă în această zi, doamnele primesc aprecierea, recunoştinţa şi dragostea noastră.
Cu rădăcini în istoria îndepărtată, o sărbătoare dedicată femeii, femeii mame mai ales, a fost mereu prezentă într-un fel sau altul.  

Istoricii spun că ziua mamei îşi are originile în festivalul dedicat mamei zeilor, zeiţa Rhea, festival ţinut în Grecia antică. Zeiţa pământului, Rhea, era soţia zeului Cronos şi mama tuturor zeilor şi zeiţelor din Olimp.
În Roma antică, zeiţa Cibele, mama zeilor, era venerată încă din anii 250 î.H., sărbătoarea fiind cunoscută şi sub denumirea de Ilaria.

Creştinătatea cinsteşte, ştim cu toţii, în credinţa şi cultul ei, pe Maica Domnului, Fecioara Maria. Ea este apărătoarea tuturor celor care i se închină, este născătoarea celui care a adus posibilitatea Mântuirii tuturor oamenilor.
În anii 1600, Anglia celebra o zi numită Sâmbăta Mamelor, în a patra sâmbătă a postului Paştelui, pentru a cinsti mamele.

În 1903, în SUA, organizaţiile sindicale ale femeilor, precum şi femeile cu profesii liberale, luptau pentru dobândirea dreptului de vot, punând bazele Ligii Uniunii Sindicatelor Femeilor. În 1908, în ultima duminică a lunii februarie, femeile socialiste din SUA au organizat prima zi a femeilor cu demonstraţii ample prin care se cerea dreptul de vot, precum şi drepturi politice şi economice pentru femei.

Prima Zi Internaţională a Femeii s-a sărbătorit pe 19 mai 1911 în Germania, Austria, Danemarca şi în alte state europene, inclusiv România, fiind asociată cu lupta femeilor pentru emancipare, pentru drepturi egale cu bărbaţii, pentru condiţii mai bune de muncă, pentru dreptul la vot.
Abia în 1977 Naţiunile Unite au recunoscut oficial 8 martie ca Zi Internaţională a Femeii, imediat fiind adoptată ca sărbătoare de multe ţări care nici nu ştiau până atunci de existenţa ei.
În încheiere, urarea pe care doresc să o adresez tuturor femeilor este una simplă, dar din suflet: La mulţi ani doamnelor, alături de gândurile cele mai bune!

Vă mulţumesc.
Deputat PDL: PRIGOANĂ Silviu

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează