20:54:44

Data si locul nasterii: 22 decembrie 1963, Gherla, Cluj;
Educatie: buna, foarte buna, 7 ani de acasa în principal, restul nu conteaza;
Cariera: fulminanta în media si protectia mediului;
Recunoastere: internationala;
Realizari: Honorius ; Silvius ; Maximus ; Eduard Gabriel

Silviu Prigoana
România – NATO, şapte ani PDF Imprimare Email

Declaraţie Politică

Şedinţa din 29 martie 2011

Stimaţi colegi,

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (abreviat N.A.T.O. în engleză şi O.T.A.N. în franceză) este o alianţă politico-militară formată prin semnarea, la Washington, în  4 aprilie 1949, a Tratatului Atlanticului de Nord de către 12 state. În prezent, cuprinde 28 de ţări din Europa şi America de Nord.

Alianţa s-a format din state interesate în menţinerea păcii şi apărarea propriei independenţe, prin solidaritate politică şi printr-o forţă militară defensivă corespunzătoare, capabilă să descurajeze şi, dacă ar fi necesar, să raspundă tuturor formelor probabile de agresiune îndreptată împotriva ei sau a statelor membre. Iniţial, aceste state au fost: Belgia, Canada, Danemarca, Franţa, Islanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Portugalia, Olanda si SUA. La 18 februarie 1952, au aderat la tratat Grecia si Turcia, iar la 6 mai 1955, RFG a devenit membra NATO....

Această extindere progresivă a reflectat capacitatea Tratatului de a menţine securitatea în Europa şi de a fi, după 1989, o forţă motrice a transformărilor democratice în fostele state comuniste din Europa Centrală şi de Est.

În urma solicitării formale adresate NATO în anul 1993, la 29 martie 2004, România a aderat la NATO.

Aderarea Romaniei la NATO a contribuit în mod structural la transformarea democratică, la consolidarea statului de drept, la progresul economic şi social din ţara noastră. În ultimi şapte ani România a atras investiţii străine cu apriximati 80% mai mari decât în perioada pre NATO.

Poate cea mai importantă rezoluţie a Tratatului o conţine articolul 5 din acesta: „Părţile convin ca un atac armat împotriva uneia sau a mai multora dintre ele în Europa sau în America de Nord va fi considerat ca un atac împotriva tuturor şi, în consecinţă, dacă se va produce un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, exercitând dreptul său individual sau colectiv la autoapărare, recunoscut de articolul 51 al Cartei Naţiunilor Unite, va da asistenţă Părţii sau Părţilor atacate, prin luarea în consecinţă, individual şi concertat cu celelalte părţi, a acelor măsuri ce vor fi considerate necesare, inclusiv folosirea forţei armate, pentru a restaura şi a menţine securitatea zonei Nord-Atlantice.”

În 27 martie 2011 NATO a decis să preia comanda misiunii militare internaţionale desfăşurate în Libia, în ceea ce priveşte punerea în aplicare a deciziei Consiliului de Securitate a ONU. Implicarea României în aplicarea rezoluţiei ONU, decizie adoptată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţări, prin participarea la emabargoul impus Libiei este o consecinţă a statutului de aliat, dar şi a parteneriatelor strategice cu cele doua ţări SUA şi Franţa, ţări care au iniţiat intervenţia în Libia.

Cei şapte ani de când România este membru NATO au demonstrat că alegerea a fost corectă, ţara noastră fiind, din punct de vedere al securităţii, în poziţia cea mai favorabilă din întrega sa existenţă.

Vă mulţumesc.

Deputat PDL: PRIGOANĂ Silviu

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează