18:47:47

Data si locul nasterii: 22 decembrie 1963, Gherla, Cluj;
Educatie: buna, foarte buna, 7 ani de acasa în principal, restul nu conteaza;
Cariera: fulminanta în media si protectia mediului;
Recunoastere: internationala;
Realizari: Honorius ; Silvius ; Maximus ; Eduard Gabriel

Silviu Prigoana
Cinste Veteranilor de Război PDF Imprimare Email

Declaraţie Politică

Şedinţa din 3 mai 2011

Stimaţi colegi,începând din anul 2008, 29 aprilie este ziua în care ne sărbătorim eroii, zi declarată prin Hotărâre de Guvern “Ziua Veteranilor de Război”. Sărbatorirea acestei zile este un mic omagiu adus celor care au luptat pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.

Este foarte important să ne cunoaştem trecutul, să ştim cui îi datorăm liniştea şi integritatea României de astăzi şi să le fie recunoscute meritele celor care şi-au lăsat părinţii, soţiile, fraţii şi surorile în pragul casei, plugul în brazdă, strungul în fabrică, condeiul pe birou, catalogul elevilor în cancelaria şcolii şi au răspuns DA pentru Patrie...

Pentru aceste motive, regele Carol I a instituit, în anul 1902, titlul de Veteran de Război.  Cei care mai trăiesc astăzi, se adună purtand în piept dovada faptelor de vitejie, pe frunte greutăţile prin care au trecut şi în suflet dragostea pentru ţară. De la aceşti oameni avem doar de învăţat! Dacă dorinţa de supravieţuire poate fi un instinct propriu oricărei fiinţe vii, tăria de caracter, curajul nemăsurat şi demnitatea din ochii acestor oameni sunt dobândite şi s-au născut din dragostea pentru patrie şi libertate.  Imediat după al 2-lea război mondial, veteranii au fost triaţi, drămuiţi şi marginalizaţi pe criterii şi culori politice, pentru o parte dintre ei s-a instituit un nou calvar – cel al abuzurilor şi nedreptăţilor, al injustiţiei sistemului comunist.

Au fost arestaţi, condamnaţi la ani grei de temniţă, cu privaţiuni deliberate, în lagare de muncă forţată, pierderea gradelor, decoraţiilor şi confiscarea averii. Numai în perioada 1944-1961 au murit în închisori 43 de generali şi un numar impresionant de ofiţeri şi subofiţeri. În anul 1990, la 21 februarie, a luat fiinţa Asociaţia Naţională a veteranilor de Război din România; astfel, s-a reinnodat tradiţia instituită în anul 1902 de Regele Carol I.

La ceas de sărbătoare privim cu respect şi aducem cuvenitul omagiu octogenarilor veterani de război, văduvelor de război, invalizilor şi văduvelor veteranilor de război, acestor oameni care au suportat ororile războiului, care au suferit şi şi-au plâns pe cei dragi, camarazi sau soţi căzuţi la datorie, pe cei care poartă pe trup urmele aspre ale gloanţelor şi schijelor sau ale căror trupuri au suferit mutilări nedrepte. Pentru toţi aceştia, aleasă preţuire şi recunoştinţă !


Vă mulţumesc.Deputat PDL: PRIGOANĂ Silviu

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează