20:54:58

Data si locul nasterii: 22 decembrie 1963, Gherla, Cluj;
Educatie: buna, foarte buna, 7 ani de acasa în principal, restul nu conteaza;
Cariera: fulminanta în media si protectia mediului;
Recunoastere: internationala;
Realizari: Honorius ; Silvius ; Maximus ; Eduard Gabriel

Silviu Prigoana
Bucureştiul – capitala viitorului nostru - II PDF Imprimare Email

Declaraţie Politică

Şedinţa din 27 septembrie 2011

Stimaţi colegi, Deşi pregătisem această declaraţie pentru săptămâna trecută, când am sărbătorit 552 de ani de atestare documentară a Capitalei României, o prezint astăzi în faţa dumneavoastră considerând că este la fel de actuală.

Prima atestare documentară certă a Bucureştiului datează din 1459, când prin hrisovul din 20 septembrie, domnitorul Vlad Ţepeş scuteşte de dări şi întăreşte dreptul de proprietate al unor locuitori.

Bucureştiul devine Capitala Ţării Româneşti în 1659 în timpul domniei lui Gheorghe Ghica şi începe o perioadă de refacere şi de dezvoltare.

Apar marile hanuri, se ridică biserici, atelierele meşteşugarilor se grupează pe uliţe separate: Şelari, Covaci, Gabroveni, Lipscani, Băcani etc. În 1716 sunt fixate pentru prima dată coordonatele Bucureştiului – 44°22' latitudine nordică şi 23°48' longitudine estică – de către Hrisant Nottara, viitorul patriarh al Ierusalimului. Într-o carte apărută în 1839 „Coup D’oeil sur la Valachie et la Moldavie”, Raoul Perrin spune despre Bucureşti că avea 1.500 de străzi pline cu câini şi 130.000 de locuitori.

În mai 1857 în Bucureşti se introduce iluminatul public cu petrol lampant devenind, astfel, primul oraş din lume care a folosit lămpi cu petrol la iluminatul străzilor. La 24 ianuarie 1862 se deschide primul parlament al României iar Bucureşti este proclamată capitala ţării.

Noul statut a adus un ritm rapid de dezvoltare sub toate aspectele: străzile din oraş se pavează cu granit, piatră cioplită şi piatră de râu, se construiesc trotuare pietonale pe străzile principale, se amenajează grădina botanică, se înfiinţează gimnaziile Lazăr şi Matei Basarab, Universitatea din Bucureşti, Şcoala de Bele-Arte, se amenajează noi pieţe şi grădini publice şi se construieşte prima linie de cale ferată dintre Bucureşti şi Giurgiu.

Centru administrativ, cultural şi universitar, Bucureştiul a traversat epocile istorice ajungând la ceea ce cunoaştem cu toţii astăzi: capitala românilor căruia îi lipsesc multe şi nimic; multe pentru a fi Paris, Berlin sau Londra şi nimic pentru a fi Bucureşti. 

Putem vorbi despre modernizare, despre reţele de apă şi canal învechite sau lipsa acestora în unele cartiere, despre străzi desfundate sau degradate, despre animale fără stăpân sau birocraţie, trafic insuportabil şi aglomerare, însă cred că este momentul să găsim resurse pentru a construi ceea ce nu se poate cumpăra, negocia sau trece în contracte: identitatea locuitorului unui oraş european, un personaj cu spirit civic şi mândru că trăieşte aici cu familia sa.

Bucureştiul şi bucureşteanul trebuie să se reinventeze împreună, să clădească urbea curată şi plăcută necesară vieţii pe care o dorim copiilor şi nepoţilor noştri.

Regret că nu am putut să o fac de la această tribună în urmă cu o săptămână, însă va fi din suflet: La mulţi ani Bucureşti, La mulţi ani Bucureşteni!

Vă mulţumesc.

Deputat PDL: PRIGOANĂ Silviu

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează