18:45:04

Data si locul nasterii: 22 decembrie 1963, Gherla, Cluj;
Educatie: buna, foarte buna, 7 ani de acasa în principal, restul nu conteaza;
Cariera: fulminanta în media si protectia mediului;
Recunoastere: internationala;
Realizari: Honorius ; Silvius ; Maximus ; Eduard Gabriel

Silviu Prigoana
Conflictul interetnic din Bulgaria – o atenţionare pentru justiţia română PDF Imprimare Email

Declaraţie Politică

Şedinţa din 4 octombrie 2011

Stimaţi colegi, Vin în faţa dumneavoastră pentru a semnala potenţialul pericol pe care îl reprezintă perpetuarea şi diversificarea activităţilor unor reţele generatoare de infracţionalitate, exemplul recent din sudul Dunării fiind de natură să îngrijoreze.

Plovdiv, localitate care se laudă cu toleranţa sa tradiţională şi cu diversitatea etnică şi religioasă a populaţiei încă din Evul Mediu, a devenit centrul unor ciocniri interetnice între bulgari şi ţigani la sfârşitul săptămânii trecute, după uciderea în apropiere de satul Katuniţa a unui tânăr bulgar în vârstă de 19 ani de către persoane din anturajul lui Kiril Raşkov, autoproclamat rege sau ţar al ţiganilor.

Tatăl victimei şi martorii bulgari susţin că tânărul nu a fost ucis din culpă, ci la comanda lui Kiril Raşkov de către şoferul care a fugit de la faţa locului, însă pentru doar 24 de ore, fiind ulterior reţinut.

Kiril Raşkov a fost şi el reţinut (se pare că intenţiona să fugă din ţară), însă unele acţiuni ale justiţiei bulgare derulate pe fondul cererii de eliberare pe motive de sănătate şi zvonurile care dădeau ca sigură eliberarea au reaprins protestele.

La Katuniţa au şi ajuns suporteri a două echipe de fotbal din Plovdiv, care au incendiat patru din casele familiei Raşkov. Pentru a detensiona situaţia, lideri ai comunităţii ţigăneşti au anunţat faptul că se dezic de acţiunile lui Kiril Raşkov, acesta fiind doar „un ţigan de rând, un căldărar venit din România şi pripăşit la Plodviv”.

Există chiar zvonul că ar fi fost condamnat la moarte de un stabor (instanţă neoficială a comunităţii) care a judecat faptele sale. Situaţia la Katuniţa s-a mai liniştit ulterior, însă acţiunile de protest s-au mutat în oraşele mari. Aici, protestatarii s-au luptat cu forţele de ordine chiar în faţa sediului Parlamentului bulgar, nemulţumirea acestora fiind legată de „protecţia asigurată de politicieni clanurilor mafiote”.

Poliţiştii şi jandarmii au reuşit să respingă masele de oameni, însă acţiunea a continuat fiind deturnată către moscheea Banya Bashi pe care au încercat să o vandalizeze. Mici conflicte au început să apară peste tot în ţară.

Cele mai serioase la Plovdiv.  Peste 3.000 de oameni au aruncat cu pietre, sticle incendiare şi chiar cu semne de circulaţie în forţele de ordine. Poliţiştii au făcut sute de arestări, în special în rândul tinerilor.

De cealaltă partea a baricadei, ţiganii se pregătesc să reacţioneze. În cartierele lor, au format deja grupuri distincte şi s-au înarmat cu săbii şi arme de foc. Aceştia ameninţă că vor tăia capul oricui va îndrăzni să-i atace. Astfel arată, pe scurt, filmul a 10 zile în care au transformat Bulgaria într-o ţară asupra căreia sunt îndreptate privirile întregii planete. Concluzia: o justiţie cu „scăpări” poate duce la haos social.

Din păcate, revăzând filmul evenimentelor nu pot să nu remarc asemănări izbitoare cu desele conflicte între „clanurile” din oraşele româneşti şi să nu mă îngrijorez la faptul că, deşi la noi a lipsit deocamdată scânteia care să aprindă vâlvătaia, este posibil ca aceasta să apară oricând.

Vă mulţumesc.

Deputat PDL: PRIGOANĂ Silviu

 

Comentarii   

 
0 #1 Adrian 11-11-2011 10:52
Basescu a dat ordinul: Romani, plecati afara!!! Asta inseamna ca nu o sa mai fie nici un conflict interetnic in Romania pentru ca are si o nuanta de purificare etnica.Adica, ii goniti pe romani si s-a terminat povestea. Rusine !
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează