18:45:33

Data si locul nasterii: 22 decembrie 1963, Gherla, Cluj;
Educatie: buna, foarte buna, 7 ani de acasa în principal, restul nu conteaza;
Cariera: fulminanta în media si protectia mediului;
Recunoastere: internationala;
Realizari: Honorius ; Silvius ; Maximus ; Eduard Gabriel

Silviu Prigoana
Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale PDF Imprimare Email

Declarație Politică

Şedinţa din 12 octombrie 2011

Stimaţi colegi,

potrivit rezoluţiei 44/236 din 22 decembrie 1989 şi rezoluţiei 56/195 din 21 ianuarie 2002, adoptate de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, s-a stabilit ca a doua zi de miercuri din luna octombrie să fie desemnată Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, ca mijloc de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor dezastrelor naturale – inclusiv prevenirea acestora, atenuarea efectelor şi pregătirea împotriva dezastrelor...

Conform Organizaţiei Naţiunilor Unite, prin  dezastre  se înţelege  o degradare serioasă a societăţii, care produce pierderi umane şi materiale importante, sau modificări majore ale mediului, care depăşesc capacitatea de răspuns a comunităţii respective, utilizând mijloacele proprii disponibile. Pentru societatea afectată este nevoie de un răspuns de sprijin extraordinar, din afara ei, pentru a putea reveni la starea de normalitate.

Dezastrele sunt determinate de riscuri ca evenimente rare şi extreme, apărute în mediul natural sau generate de activitatea umană, care afectează negativ viaţa oamenilor, proprietatea, mediul sau activitatea social-economică.

Este ştiut că 90% dintre toate calamităţile naturale sunt legate de vreme, climă şi apă. Statistica din ultimul deceniu arată că numărul total de calamităţi naturale, inclusiv cele meteorologice, au tendinţă de creştere atât după intensitate, cât şi după frecvenţa lor. Aceasta duce la creşterea pagubelor materiale şi a numărului de jertfe umane. Schimbările climei la scară globală şi regională contribuie la accentuarea intensităţii şi creşterea frecvenţei fenomenelor şi proceselor periculoase ca secetele, inundaţiile, îngheţurile etc.

Un raport alcatuit de o agenţie ONU arată că 2010 a fost "cel mai distructiv an din ultimele două decenii". Cifrele sunt impresionante: peste 296.800 de oameni au murit în 373 dezastre naturale, dezastre ce au costat circa 109 miliarde de dolari.

Studiile efectuate la nivel mondial de organizaţia Oxfam arată că numărul oamenilor care vor avea de suferit de pe urma dezastrelor naturale va creşte cu 50% până în 2015 şi va ajunge, astfel, la 375 de milioane de persoane.

Activitatea de pregătire şi informare preventivă este una extrem de importantă, bazându-se pe necesitatea de a cunoaşte şi de a sprijini autorităţile locale şi populaţia în realizarea măsurilor de reducere a riscului de producere a dezastrelor naturale.

 

Vă mulţumesc.

Deputat PDL: PRIGOANĂ Silviu


 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează