20:55:13

Data si locul nasterii: 22 decembrie 1963, Gherla, Cluj;
Educatie: buna, foarte buna, 7 ani de acasa în principal, restul nu conteaza;
Cariera: fulminanta în media si protectia mediului;
Recunoastere: internationala;
Realizari: Honorius ; Silvius ; Maximus ; Eduard Gabriel

Silviu Prigoana
Violenţa în sport – un flagel care trebuie oprit PDF Imprimare Email

Declarație Politică

Şedinţa din 2 noiembre 2011

Stimaţi colegi,

s-a atins un nou prag al violenţei pe un stadion în fotbalul românesc. Am avut bătăi între suporteri, între forţe de ordine şi suporteri, am avut bătăi între jucători (nu mai departe de săptămâna trecută), am mai avut chiar şi suporteri care au intrat pe teren,  individual sau chiar în grup, cum s-a întâmplat la meciul lui echipei Clubului Sportiv Dinamo cu Slovan Liberec.

Nu am avut, însă, niciodată, jucători loviţi pe teren de către altcineva decât de alţi jucători...

Acesta este cam ultimul nivel până la care ne putem permite să ajungem, să fim nepăsători şi lipsiţi de reacţie.

Următorul prag va însemna automat o crimă, transmisă live la TV.

Suporterii violenţi sunt prezenţi, din păcate, pe stadioanele din toată lumea. Dacă unii se bat cu fanii rivali sau cu forţele de ordine, alţii aleg să-şi verse nervii şi pumnii pe fotbaliştii propriilor echipe sau antrenori.

Dacă înainte de 1989 tribunele arenelor sportive erau o adevărată supapă socială, lucru exploatat de mai marii vremii, după 1990 democraţia este confundată de foarte mulţi cu haosul şi golănia, iar cazurile de acest gen cu tangenţă la fenomenul sport sunt cu duiumul. 

Legea nr. 4 din 2008, denumită "pentru prevenirea şi combaterea violenţei din sport", nu a rezolvat mare lucru, ba, am putea spune, aplicarea defectuoasă făcând-o în multe cazuri inutilă.

Situaţiile în care suporterii prezenţi pe arenele de sport au fost amendaţi, bruscaţi sau chiar bătuţi de forţele de ordine s-au înmulţit, iar reprimarea prin forţă a manifestărilor fanilor este clar o abordare greşită. Dialogul dintre suporteri şi cei care ar trebui să le asigure protecţia este inexistent, conflictele fiind inevitabile. Controalele la intrarea în stadion trebuie să fie minuţios făcute, iar interdicţiile chiar să se respecte.

Cazul jucătorului lovit poate şi trebuie să fie startul unei lupte dure împotriva violenţei pe stadioane. Suporterul care a lovit sportivul trebuie să primească pedeapsa maximă permisă de lege. În caz contrar, lucrurile nu pot decât să se agraveze.

De asemenea, în cazul în care se va dovedi că membri ai echipei adverse au favorizat acţiunea suporterului, este de aşteptat excluderea acestora din viaţa sportivă.

Investiţiile de sute de mii de euro în stadioane au fost realizate, în această perioadă grea din punct de vedere economic, pentru ca oamenii să poată vedea spectacole sportive şi culturale şi nu lupte sângeroase sau crime. Solicit organelor competente să dea dovadă de fermitate în aplicarea legii şi să dispună măsurile necesare prevenirii pe viitor a faptelor de acest gen.

 

Vă mulţumesc.

Deputat PDL: PRIGOANĂ Silviu


 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează