08:24:31

Data si locul nasterii: 22 decembrie 1963, Gherla, Cluj;
Educatie: buna, foarte buna, 7 ani de acasa în principal, restul nu conteaza;
Cariera: fulminanta în media si protectia mediului;
Recunoastere: internationala;
Realizari: Honorius ; Silvius ; Maximus ; Eduard Gabriel

Silviu Prigoana
Ziua Internaţională pentru constientizarea autismului PDF Imprimare Email

DECLARAŢIE POLITICĂ

Şedinţa din 3 aprilie 2012

Stimaţi colegi,
Autismul este starea patologică manifestată prin ruperea legăturilor psihice cu lumea exterioară şi intensa trăire a vieţii interioare.

Autismul reprezintă o afecţiune care se manifestă în primii trei ani de viaţă şi are o rată foarte crescută de apariţia în toate regiunile şi ţările din întreaga lume, cu un impact foarte puternic asupra copiilor, în special, dar şi a familiei sau a întregii comunităţi.

De o foarte lungă perioadă de timp, Organizaţia Naţiunilor Unite promovează respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, inclusiv a celor afectaţi de autism...


În România au fost înregistraţi aproximativ 3.900 de copii cu autism, raportul dintre băieţi/fete fiind de 4 la 1, costul tratamentului de specialitate variind între 1.000 şi 1.500 de euro.
La fiecare şapte ore şi jumătate în România se naşte un copil cu autism, numărul persoanelor care suferă de Tulburări din Spectrul Autismului fiind de aproximativ 30.000, potrivit asociaţilor non-guvernamentale din domeniu.

Trebuie să atragem atenţia că autismul nu este o boală rară, nici una psihică, ci este o tulburare neurobiologică. Potrivit statisticilor internaţionale, 1 copil din 150 suferă de o tulburare din spectrul autismului, această afecţiune fiind mai des întâlnite decât SIDA, cancerul, diabetul sau sindromul Down.

Din păcate lipsa educaţiei în anumite zone face ca aceşti copii să nu fie depistaţi poate toata viaţa sau să li se pună un diagnostic greşit. Să nu fie acceptaţi într-o comunitate, să fie marginalizaţi şi totul pornind de la faptul că mulţi părinţi nu cunosc manifestările acestei boli şi aparatura din spitalele rurale este deficitară.

România are nevoie de o strategie naţională pentru autism, o abordare integrată a Tulburărilor din Spectrul Autismului, cu stabilirea şi respectarea atribuţiilor instituţiilor statului, de profesionişti bine pregătiţi şi de adoptarea unei legii a autismului care să stipuleze modelele de identificare metodele de identificare a persoanelor cu autism.

Țin să-mi reafirm și cu acest prilej sprijinul pentru organizațiile care acționeză pentru ca viața acestor oameni nevinovați să se apropie cât mai mult de normal.

Vă mulţumesc.
Deputat PDL: PRIGOANĂ Silviu

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează