08:24:15

Data si locul nasterii: 22 decembrie 1963, Gherla, Cluj;
Educatie: buna, foarte buna, 7 ani de acasa în principal, restul nu conteaza;
Cariera: fulminanta în media si protectia mediului;
Recunoastere: internationala;
Realizari: Honorius ; Silvius ; Maximus ; Eduard Gabriel

Silviu Prigoana
„21 mai - Ziua Mondială a Diversități Culturale pentru Dialog și Dezvoltare” PDF Imprimare Email

DECLARAŢIE POLITICĂ

Şedinţa din 22 mai 2012

În fiecare an pe data de 21 mai se sărbătoreşte Ziua Internaţională pentru Diversitate Culturală.

Subliniind nevoia de a întări potenţialul cultural ca modalitate de atingere a prosperităţii, dezvoltării durabile şi a coabitării paşnice globale, Adunarea Generala a ONU a decis la 20 decembrie 2002 proclamarea zilei de 21 mai drept Ziua mondială pentru diversitate culturala, pentru dialog şi dezvoltare (rezoluţia 57/249)...

Întrunindu-se în ultimele zile ale Anului ONU pentru tezaur cultural (2002), Adunarea Generala recunoştea legătura strânsa dintre protejarea diversităţii culturale şi cadrul larg al dialogului dintre civilizaţii.
Uniunea Europeană joacă şi ea un rol extrem de important în promovarea diversităţii de orice fel în cadrul popoarelor de pe continentul european. Mai mult decât atât, deviza UE este "Unitate în diversitate". Acest termen a fost folosit în cadrul UE pentru prima dată în 2000 şi menţionat oficial în Tratatul de instituire a unei Constituţii pentru Europa, încheiat în 2004.

Conform principiilor UE, diversitatea nu reprezintă o piedică în calea cooperării şi unităţii statelor, ci dimpotrivă, un element important ce duce la unitate, progres, desăvârşire, este o sursă de bogăţie şi creaţie, un atu pentru Europa.

Aşadar, se promovează construirea identităţii naţionale pe baza dialogului intercultural pentru a spori bogăţia culturală, spirituală prin cunoaşterea unor moduri de viaţă diferite.
Întrucât în ciuda eforturilor au existat totuşi conflicte legate de diversitatea culturală, din cauza faptului că în fiecare an s-a promovat puternic aceasta diversitate, a apărut şi ideea multiculturalismului.

Ea a devenit în scurt timp o soluţie impusă de problemele reale legate de diversitatea culturală într-o societate multi-etnică, adică s-a asigurat respectul reciproc şi toleranţa faţă de diferenţele culturale din interiorul unui stat, sau dintre state.

Armonia globală continuă să fie instabilă sub mai multe aspecte. Activitatea economică globală şi progresele în domeniul comunicaţiilor reflectă atât inter-conectarea în creştere a umanităţii, precum şi barierele, neîncrederea şi animozitatea care persistă între oameni şi culturi.

Sporirea nivelului de comunicare a generat, de asemenea, frică - imaginară şi reală - a pierderii tradiţiilor, limbilor şi identităţilor mult apreciate.
O lume a păcii şi a solidarităţii poate fi realizată doar prin recunoaşterea şi celebrarea diversităţii noastre.

În astfel de zile şi nu numai, apelul se duce către toţi oamenii – tineri, vârstnici, politicieni, cadre universitare, etc. – de a consolida legăturile şi de a aprofunda înţelegerea noastră despre valoarea diversităţii culturale.


Vă mulţumesc.
Deputat PDL: PRIGOANĂ Silviu

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează