18:40:55

Data si locul nasterii: 22 decembrie 1963, Gherla, Cluj;
Educatie: buna, foarte buna, 7 ani de acasa în principal, restul nu conteaza;
Cariera: fulminanta în media si protectia mediului;
Recunoastere: internationala;
Realizari: Honorius ; Silvius ; Maximus ; Eduard Gabriel

Silviu Prigoana
Dezbateri politice organizate în temeiul art.180 din Regulamentul Camerei Deputaţilor PDF Imprimare Email

 Dezbateri politice organizate în temeiul art.180 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, la solicitarea Grupului parlamentar al PD-L, cu tema "Problematica IMM-urilor şi a mediului de afaceri din România".

Domnul Vasile Silviu Prigoană:

Doamnă preşedintă,

Domnule prim-ministru,

Doamnelor şi domnilor miniştri,

Stimaţi invitaţi din cadrul sindicatelor şi patronatelor, care aţi mai rămas,

Domnilor de la presă,

Distins auditoriu,

Am venit în faţa dumneavoastră să supun atenţiei o problematică legată şi de buget, cum spunea domnul Tăriceanu, că nu s-a discutat astăzi problema bugetului.

Bugetul de stat pentru acest an trebuie să ia în considerare problematica IMM-urilor, cele care aduc 72% din produsul intern brut. Trebuie să luăm în discuţie această problematică pentru că, dacă nu vom sprijini acele IMM-uri, s-ar putea ca bugetele de asigurări de pensii şi cele sociale să nu fie sustenabile înspre sfârşitul anului. S-ar putea să avem un buget cu mult sub aşteptări, cu austeritate mult mai mare dacă noi, politicienii, oamenii politici, sindicatele, patronatele nu-şi dau mâna să găsim soluţii într-o piaţă care devine din ce în ce mai violentă pe toată planeta, începând cu marea cădere din Statele Unite a pieţelor, Japonia, care este într-o situaţie absolut deosebită, Europa şi, bineînţeles, şi România.

Doresc să supun atenţiei dumneavoastră o problematică legată de necesitatea stringentă a găsirii de noi pieţe de desfacere pentru produsele fabricate în România. Se iau deja măsuri prin care se introduc fonduri financiare în economie, cu intenţia de a securiza locurile de muncă. Sunt, desigur, elemente importante. Dar ce vor face agenţii economici cu produsele gata de vânzare? Vor umple curtea fabricii în aşteptarea unor vremuri mai bune.

Singura şansă identificată de către coaliţia guvernamentală aici, în faţa dumneavoastră, e recucerirea pieţelor, în primul rând a pieţei interne, şi, deloc de neglijat, a celei externe.

Stimaţi colegi, Distins auditoriu,

După destrămarea sistemului de relaţii care asigura distribuţia mărfurilor româneşti în spaţii externe înainte de '90, am fost constant deficitari în menţinerea pieţelor externe şi identificarea unora noi. Totodată, exporturile româneşti au ajuns să fie formate preponderent din materii prime şi produse cu valoare adăugată mică.

Am crezut cu toţii, nu doar cei care ne-au condus, că democraţia reală va duce cu sine şi prosperitate şi n-am ştiut să păstrăm legături comerciale în zone în care statul român avea un bun renume şi, foarte important, posibilitatea de a-şi vinde parte din mărfurile produse de economie.

Legături tradiţionale cu state şi parteneri comerciali din nodul Africii, Orientul Mijlociu şi spaţiul ex-sovietic au fost abandonate din cauza unor motive pe care aş putea să le denumesc de falsă pudoare, încercând în acest fel să ne arătăm ataşamentul faţă de valorile Occidentului. Occidentul însă şi-a continuat şi dezvoltat business în acele zone, fără a avea complexe ideologice sau de altă natură.

Nu vreau să fiu greşit înţeles. Nu vreau să fac apologia sistemului comercial închis, existent în urmă cu 20 de ani şi nici nu acuz statele sau firmele occidentale că au reuşit acolo unde noi ne-am retras. Trebuie să înţelegem că am lăsat un gol pe piaţă, pe care dânşii nu au avut nicio emoţie să-l ocupe instantaneu.

Este momentul să recâştigăm şi să începem lărgirea geografică şi structurală a pieţei în care produsele economiei româneşti să ajungă.

Fac un apel către domnul ministru care are în responsabilitate IMM-urile, domnul Constantin Niţă, aici, de faţă, pentru a cere secţiilor comerciale şi economice din cadrul ambasadelor României din întreaga lume să-şi intensifice activitatea de identificare a posibilităţilor de extindere a pieţei de desfacere pentru produse româneşti. Fac acest apel şi către toţi românii din diaspora care, prin posibilităţile pe care le au în plan local sau regional, pot contribui la efortul celor de acasă.

Înmulţirea şi diversificarea oportunităţilor de plasare a mărfurilor reprezintă o condiţie esenţială ca elementele politicilor anticriză derulate de Guvernul României să aibă efecte pe termen mediu şi lung, evitându-se în acest fel ca infuzia de fonduri în economie să reprezinte doar o nouă datorie în buzunarul contribuabilului român.

Acţiunile pe care le propunem se vor derula în condiţii deloc favorabile, ne aflăm într-o perioadă pe care mulţi o consideră ca fiind caracterizată de un minim de încredere în afaceri, în sistemul economic care a funcţionat până în prezent.

Distinşi domni,

Competiţia este acerbă şi va deveni pe alocuri violentă. Guvernele europene şi de pretutindeni încearcă să facă acelaşi lucru, să găsească noi teritorii în care să vândă şi, totodată, să identifice nevoile locale pentru a-şi modifica structura producţiei în raport cu aceasta. Problema exportului a fost identificată şi la nivelul Uniunii Europene, unde s-a constatat că circa 90% din întreprinderile mici şi mijlocii nu derulează activităţi de export în spaţii extracomunitare. În vederea măsurii ce urmează să fie adoptată de Uniunea Europeană, este necesar ca noi, aici, acasă, să identificăm toate mijloacele prin care putem să sprijinim sectorul privat, să identificăm posibilităţi reale de creştere a capacităţii antreprenoriale, în special în zonele rurale.

Încrederea în interiorul mediului de afaceri trebuie construită şi cu ajutorul unor legi ceva mai clare şi mai puţin permisiv faţă de abuz sau fraudă. Un sistem economic ce funcţionează pe reguli simple şi clare poate obţine încrederea partenerilor externi mult mai uşor decât sistemul complicat şi, de ce să n-o spunem, cu tare remanente din perioada predecembristă.

Claritatea procedurilor în economie, diminuarea pe cât posibil a zonelor de corupţie, seriozitatea partenerilor susţinută prin mijloacele legale şi, nu în ultimul rând, competitivitatea produselor sunt premisele pe care orice reprezentant de vânzare pentru produsele fabricate în România trebuie să le aibă cât mai curând în mapa lui de lucru.

Vă mulţumesc.
 

Comentarii   

 
0 #7 mona lissa 03-03-2009 16:08
Tot binele din lume si felicitari pentru ca nu peste foarte mult timp il veti vea pe Darius Eduard.Varog sa ii explicati doamnei Adriana sa isi menajeze sanatatea,pentr u ca daca ea nu exista,nimic nu are sens.Iar asta v/o spune o domnisoara dintr/un fotoliu rulant,ce sta ca informatician acasa si pentru care una din putinele bucurii,este aparitia pe sticla a familieiPrigoan a,care daca nu existau,trebuia u inventati,pentr u ca ,au ajuns deja in memoria colectiva.Primi ti poate intr/o zi mi de cuvinte frumoase si poate nici nu le mai observati.Un om ce va admira si va apreciaza in plus,poate ca nici nu mai conteaza.Succes in tot ceea ce faceti si multa sanatate intregii familii!
Citat
 
 
0 #6 CHIRAZI MARIA 27-02-2009 17:48
BUNA ZIUA Ma numesc Chirazi Maria si sunt din Loc.MIERCUREA CIUC Jud HARGITA si am 53 de ani.Sufar de o boala numita COXATROZA BILATERALA si GOXATROZA BILATERALA, ceea ce imi afecteaza soldurile si genunchii neputand merge necesitand 4 operatii plus 4 proteze care sunt foarte costisitoare, eu neavand posibilitatea platii acestor operatii deoarece am o pensie de boala de 470 RON. si avand in intretinere un copil la liceu.
Va rog din toata inima sa ma ajutati sa pot sa duc si eu o viata normala.Aceasta boala o am de 16 ani si neputand merge de 12 ani.Astept un raspuns daca se poate la nr de tel 0744786142.
Va multumesc frumos.
Sa va dea Dumnezeu multa sanatate .
Citat
 
 
0 #5 simeon cornel 24-02-2009 12:07
bugetul il faceti tot cum vor unii voi doar il aprobati.Altele sunt problemele in Romania salarii de mizerie ,sanatatea la pamant,coruptie la toate nivelele.Cred ca a inceput selectia naturala:cel cu obrazul gros-rezista.Ce l onest si la locul lui cedeaza.
Citat
 
 
0 #4 URICARU CRISTIAN - PITESTI 16-02-2009 16:21
SUNT UN ADMIRATOR AL DUMNEAVOASTRA SI PDL.
VA SUPUN ATENTIEI UN CALCUL SIMPLU: IN ROMANIA SUNT APROX. 5 MILIOANE DE COPII: 5 MILIOANE DE PENSIONARI SI 5 MILIOANE DE SALARIATI - TOTAL APROX 15 HAI MAXIM 16 MILIOANE. RESTUL PANA LA 22 MILIOANE - LIPSA( NU DOAR 2MILIOANE OFICIAL PLECATI IN TARILE UE) SI CARE NU-I MAI INTERESEAZA DE MULT PROBLEMELE TARII SI ELECTORALE,
PE ACEASTA BAZA S-AR PUTEA EFECTUA (EVENTUAL IN URMA UNUI RECENSAMANT) O REDUCERE SEMNIFICATIVA A NUMARULUI DE PARLAMENTARI SI FUNCTIONARI PUBLICI.
SUCCES SI VA ASTEPT MAI DES IN APARITIILE TELEVIZATE SI LA ORE MAI " ACCEPTABILE"
Citat
 
 
0 #3 againstmasoni 16-02-2009 13:16
prigoana e mason!ce repede va miascati voi astia cu administrarea sitelui!
Citat
 
 
0 #2 againstmasoni 16-02-2009 12:20
nu poti fi si crestin ortodox si mason!bine ca am aflat adevarul despre tine!
Citat
 
 
0 #1 Taranu Cuminte 13-02-2009 16:30
Domnule Silviu Prigoana,

Dumneavoastra apareti foarte des pe la diferite televiziuni.Va rog frumos, abordati subiectul de mai jos in emisiunile Tv.la care sunteti invitat.
Romania ar putea fi salvata sigur si rapid daca ar avea o agricultura puternica.Din pacate o strategie in acest sens inca nu exista.Suntem in plina criza.Dar ca sa fim sinceri,Romania este intr-o criza prelungita.Era in criza si inainte de 1989,iar in acesti ani de "democratie" de dupa 1989 am sperat cu totii ca vom scapa si de comunism si de crize. Acum suntem intr-o criza economico-finan ciara,dupa care va urma bine inteles o criza alimentara.Care ar fi SALVAREA ROMANIEI? Dupa parerea mea,SALVAREA noastra sta in agricultura.Ne trebuie o strategie in domeniul agriculturii pe termen mediu si lung.Aceasta strategie dupa cum am amintit mai sus, inca nu exista.Este imperios necesar ca Romania sa aiba o astfel de strategie,care trebuie urgent sa fie pusa in opera: 1- Statul sa subventioneze si sa sustina atat fermele individuale cat si asociatiile. 2- Sa ofere servicii complecte si subventionate de infiintarea culturilor(arat ,semanat,recolt at, tratamente,soiu ri productive, etc.) 3- Dezvoltarea sustinuta a tuturor sectoarelor:Zoo tehnie,Avicultu ra,Piscicultura ,Acvacultura,Se ricicultura,Pla nte Tehnice,Pomicul tura,Viticultur a,Legumicultura etc.In paralel cu aceasta trebuie reluata Cercetarea Stiintifica in domeniul agriculturii avand ca obiectiv principal dezvoltarea unei agriculturi ecologice.Dease meni trebuie dezvoltata o industrie aservita agriculturii. Aceasta industrie trebuie sa aiba doua ramuri.1- Industria de masini si utilaje agricole.2- Industria de prelucrarea a tuturor produselor agricole,(indus tria alimentara si industria de prelucrarea plantelor tehnice) Trebuie sa valorificam toate terenurile necultivate,fie care metru patrat de pamant.Trebuie sa oprim defrisarile si taierea padurilor si sa replantam cu puieti toate padurile care au fost taiate miseleste dupa 1989.Astfel vom reface conditiile pedo-climatice si vom tempera inundatiile.Tre buie sa reluam si sa refacem irigatiile si imbunatatirile funciare.Sa oprim desertificarile ,din sudul tarii.Sa armonizam si sa configuram o agricultura moderna,dar in acelasi timp sa tinem cont de protectia mediului si de ecologie.Daca realizam aceste obiective,vom reusi intr-un timp relativ scurt sa devenim o tara exportatoare de produse agricole.Datori ta calitatii solului,traditi ei si altor factori favorizanti,Rom ania poate deveni intr-un timp relativ scurt,tara cu cel mai mare export de produse agricole din Uniunea Europeana.Este mai usor si mai simplu sa exportama produse agricole decat sa exportam masini sau produse de inalta tehnologie,deoa rece pentru a atinge o astfel de performanata,ne -ar trebui foarte multi ani si tot nu-i vom ajunge din urma niciodata pe nemti,sau pe japonezi. Parlamentul ar trebui sa initieze o lege speciala pentru agricultura.Guv ernul ar trebui sa elaboreze acesta strategie cat mai repede posibil.
Un Taran Cuminte.
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează