18:40:26

Data si locul nasterii: 22 decembrie 1963, Gherla, Cluj;
Educatie: buna, foarte buna, 7 ani de acasa în principal, restul nu conteaza;
Cariera: fulminanta în media si protectia mediului;
Recunoastere: internationala;
Realizari: Honorius ; Silvius ; Maximus ; Eduard Gabriel

Silviu Prigoana
Declaraţie politică în Plenul Camerei Deputaţilor - "Declinul demografiei în Europa" PDF Imprimare Email

Stimaţi colegi,
Declaraţia mea politică de astăzi se numeşte "Declinul demografiei în Europa", care are o strânsă legătură cu criza economică mondială.

Doamnelor şi domnilor deputaţi,
Europa cunoaşte astăzi schimbări demografice fără precedent prin amploarea şi gravitatea lor. După faza baby boom, din Statele Unite, care a caracterizat şi ţările occidentale din Europa, a ajuns, după anumiţi demografi, în faza de "modernitate demografică" sau "a doua tranziţie demografică", caracterizată printr-o natalitate foarte scăzută, de 1,5 copii/femeie, România având o medie de 1,3 copii/femeie, iar o societate să fie sustenabilă din punct de vedere al bugetelor, trebuie să aibă minimum o medie de 2,1 copii/femeie.


Dacă Europa doreşte să stopeze această tendinţă de declin demografic, familiile trebuie să fie încurajate de politici publice, pentru a permite atât femeilor, cât şi bărbaţilor să poată îmbina viaţa familială cu cea profesională. În plus, familia va continua să joace un rol important în solidaritatea întregii generaţii.
Schimbările demografice sunt în curs de a da contur unei noi societăţi, aceste schimbări accelerându-se după 2010: din ce în ce mai puţini tineri şi adulţi, din ce în ce mai multe persoane în vârstă care lucrează, din ce în ce mai mulţi pensionari şi din ce în ce mai multe persoane peste 80 de ani. Societatea va trebui să inventeze noi mijloace pentru a pune în valoare potenţialul pe care-l prezintă cei tineri şi cei mai în vârstă.

Stimaţi colegi,
Evoluţia variabilelor demografice în România nu face excepţie de la tendinţa generală din Europa. România este un caz de excepţie, un caz în Europa, în care tot mai puţini tineri au locuri de muncă. Contrar aşteptărilor, şomajul se află în rândul tinerilor.
Deşi aflată într-un context politic diferit şi într-o anume izolare de ţările vest-europene, evoluţia populaţiei şi a fenomenelor demografice din România a urmat constant tendinţa celor din ţările vestice ale continentului.


Redresarea natalităţii este o problemă complexă, căreia nicio politică demografică nu i-a răspuns adecvat. Politica imigraţiei selective a fost principalul sprijin în echilibrarea structurii demografice şi a declinului de forţă de muncă. Situaţia economică, şi nu numai, nu îi permite României să ia în sprijin un asemenea pilon. De aceea, cunoscând evoluţiile fenomenelor demografice, însănătoşirea demograficului, în sensul valorizării individului şi a protecţiei vieţii sale, este prima urgenţă. Pe măsura obţinerii acestuia şi a finei cunoaşteri a evoluţiei demografice şi sociale, se pot stabili noi obiective.


Estimările pesimiste privind datele demografice - rata natalităţii, rata mortalităţii, rata de substituţie - obligă la decizii urgente. Dacă fiecare femeie din România va continua să nască doar 1,3 copii, populaţia de 20-64 de ani a României ar ajunge la numai 9 milioane în anul 2050, cu 4 milioane mai mică decât în prezent. Mai mult, populaţia vârstnică, de peste 65 ani ar ajunge la 5 milioane în 2050 faţă de 3,2 milioane, cât este astăzi.

Această îmbătrânire se va regăsi şi în gradul de dependenţă socială, astfel încât 115 persoane tinere şi vârstnice vor fi întreţinute de 100 de persoane adulte.
Un alt efect devastator va fi scăderea numărului şcolarilor. Tinerii cu vârsta între 3 şi 23 de ani sunt astăzi în număr de 5,7 milioane, dar numărul acestora se va reduce la 4,2 milioane în 2025, respectiv la 2,7 milioane în 2050.


În acest sens, trag un semnal de alarmă colegilor mei care, în procesul legislativ, să nu uite că cel mai important lucru pentru o societate este natalitatea.

Vă mulţumesc.
 

Comentarii   

 
0 #6 Vlad 01-12-2010 17:51
@Torcea Catalin

Bine zis, foarte bine zis.
Dacă românii noștri nu se trezesc la realitate, va fi vai și amar de noi. Cade țara noastră din cauza lipsei de credință a oamenilor. Doamne ajută!
Citat
 
 
0 #5 Florin 30-10-2009 04:22
Dar aceasta nu este o problema decat pe termen scurt. S-ar putea sustine contrariul, si anume ca suprapopularea reprezinta o problema, si una cu mult mai grava decat subpopularea. Bine, ca sa fim cinstiti, problema suprapopularii nu vine din tarile dezvoltate si, avand in vedere acest lucru, Europa este intradevar intr-o situatie mai delicata din acest punct de vedere (al subpopularii). Dar nu cred ca este cazul sa disperam. Situatia se va ameliora datorita imigratiei care, ca se va vrea ori nu, va trebui incurajata in Europa. In aceasta situatie pot aparea insa alte probleme (se fac simtite deja unele inceputuri in unele tari europene), cea mai spinoasa dintre ele fiind religia adusa prin imigrare in state europene din ce in ce mai seculare. Si cand ma refer la religie vreau sa spun incercarea de impunere a unor norme si dogme religioase populatiei din tarile in caua.
Citat
 
 
0 #4 unu 26-10-2009 11:43
va rog sa va indreptati atentia si spre ministerul apararii unde reforma bate pasul pe loc de ani buni de ce nu se restructureaza acest minister
Citat
 
 
+1 #3 TORCEA CATALIN 27-03-2009 00:27
Pai tata cum sa nu fie natalitatea asa mica cand baiatul de liceu stie de sex mai mult ca de carte...sau avortul ca e la el acasa ?sau ca baiatul nu mai este crescut ca sa fie un viitor barbat?
Pai mai tata (cum spunea cineva invatat) ce cresti aceea ai.
Pai mai tata credeti ca un baiat de 25 ani dupa ce sa saturat de femei ,dupa ce si-a "trait " viata ,nu a stiut ce este acea biserica sau munca poate sa mai munceasca cinstit la acelasi nivel incat sa poata intretine o familie sa fac copii?
CARE E SCUZA NR 1 :nu fac copii ca nu am cu cei sa cresc...
DE CE NU AM
Pai is labit intelectual sau fizic sa pot tine piept greutatilor vietii si sa fac fata
DE CE IS SLAB?
Pai,mi-am trait viata si de...is slabit..
nu ma laud
cu ajutorul lui dumnezeu din nimika am reusit sa dau de lucru la 3 oameni ,si sa maitin si statu cu penalizarile care mi le puine ca nu pot achita taxele la timp ca nu incasez la timp..dara sta e viata...statu e mai rau ca o banca la penalizari..
asa ca mai tata
mergeti pe la biserica ,mai uitativa la sufletul dv,mai inataritiva si hai la munca si apoi si copii vin si tot merge
BAUTURA-FEMEILE-LENEA destrama natiunea
ma scuzati de limbajul cam vulgar dar azi nu e loc de vorbe frumoase,cutitu l nea ajuns la maduva osului
Citat
 
 
0 #2 PREDA ALIN OVIDIU 23-03-2009 17:33
CER SPRIJIN PTR COPII DEZABILITATI CU HANDICA GR 1 2 3
Citat
 
 
0 #1 PREDA ALIN OVIDIU 23-03-2009 17:32
CER SPRIJIN PTR PERSOANELOR CU HANDICAP GR 1,2, 3,
CER IMPLICREA IN ACEST SISTEM CORUPT
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează