18:44:06

Data si locul nasterii: 22 decembrie 1963, Gherla, Cluj;
Educatie: buna, foarte buna, 7 ani de acasa în principal, restul nu conteaza;
Cariera: fulminanta în media si protectia mediului;
Recunoastere: internationala;
Realizari: Honorius ; Silvius ; Maximus ; Eduard Gabriel

Silviu Prigoana
Declaraţie politica în Plenul Camerei Deputaţilor - "Învăţământul superior de stat - fabrică autohtonă de mediocritate PDF Imprimare Email

24 martie 2009
Doamnă preşedinte,

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

La începutul anilor '60, preşedintele american J.F. Kennedy a fost printre primii oameni politici care au înţeles că succesul dezvoltării oricărei societăţi, dar şi al economiei naţionale, depinde de modul în care guvernul va gestiona reforma din educaţie şi cercetare.

Noi nu am înţeles acest lucru nici acum, la aproape jumătate de secol de la deciziile care aveau să transforme America în cea mai mare putere economică a lumii. Din reformă în reformă am ajuns la situaţia jenantă în care învăţământul superior de stat aproape nu mai există.

El s-a transformat într-o veritabilă fabrică autohtonă de mediocritate. Calitatea acestuia este deplorabilă, chiar dacă majoritatea universităţilor de stat au bugete prospere. Prin încălcarea grosolană a art. 32 alin (4) al Constituţiei României, universităţile de stat au depăşit numărul studenţilor cu taxă de la universităţile private, deşi potrivit acestui articol "Învăţământul de stat este gratuit". Unde se duc aceşti bani, cine şi cum îi gestionează şi îi justifică, rămâne pentru toţi o necunoscută.

Prin această libertate prost înţeleasă de autonomie universitară, învăţământul superior de stat din România s-a transformat într-o adevărată afacere cu diplome, pe care nici piaţa muncii şi nici nevoile economiei naţionale nu le reclamă. Avem, nu avem nevoie de unele specializări, avem, nu avem nevoie de unii specialişti, contează mai puţin. Important pentru actualul sistem este ca studentul fie să atragă subvenţia Ministerului Educaţiei, fie să plătească taxă!

Cât vom mai tolera această situaţie, stimaţi colegi?

Personal, acord cea mai mare importanţă politicilor orientate către viitor, politicilor care vizează tinerii, educaţia, sănătatea şi siguranţa lor. Ei sunt viitorul naţiunii noastre. Însă nu voi mai tolera actuala situaţie, care ne poate arunca în oprobriul Europei şi riscăm ca toate diplomele emise de instituţiile de învăţământ superior din România să nu mai fie recunoscute, ci să fie tratate ca nişte simple făcături. Asta dorim? Cine doreşte o aşa batjocorire a tradiţiei învăţământului românesc?

În acest sens, voi depune la Camera Deputaţilor o propunere legislativă care doreşte să pună capăt situaţiei actuale. Doresc ca locurile subvenţionate din banii publici să fie contingentate, în funcţie de cerinţele pieţei interne a muncii, de capacităţile instituţionale româneşti, de performanţa acestora şi de calitatea studenţilor absolvenţi.


În plus, doresc să opresc exportul de creiere, exportul absolvenţilor care au urmat studii finanţate din bani publici. Fiecare absolvent al unei universităţi de stat va trebui să lucreze în mediul bugetar pe o perioadă de minimum 10 ani, pe bază de contract.

 

Comentarii   

 
0 #18 UNIVERSITARIA 24-05-2010 14:06
Alocutiunea a fost aprobata de Becali?
Citat
 
 
0 #17 moisiucionel 13-02-2010 17:42
domnul prigoana urmaresc emisiunea doamnei adrianaganditiv a ca egzista un dumnezeu aveti mila de mine
Citat
 
 
0 #16 moisiucionel 13-02-2010 17:39
ajutatimadomnul prigoana sunt un copi de la casa de copii nam unde sa lucrez anganjatima la firma dum. altfel imi capatul zilei vorbesc la modul serios mai multe detali despre mine contactatima072 5482939 va multumesc pentru intelegere domnul sa va ajute amin
Citat
 
 
0 #15 stefan popa 20-01-2010 13:42
Ipocritii sterg comentariile? Imi mentin parerea... nu toti avem bani sa trimitem copii la studii in SUA
Citat
 
 
0 #14 Razvan 14-01-2010 10:27
Cand preconizati depunerea propunerii legislative?
Citat
 
 
0 #13 stefan popa 14-01-2010 02:51
Pai nu stiu... pana o sa avem si noi bani ca dvs sa trimitem copii in USA
Citat
 
 
0 #12 Mazar Pasha also Stephen Lakeman 31-12-2009 08:36
Pardon, as mai dorii sa fac un comentariu ca ingaduinta Domniei Voastre.

Cit priveste "Parlamentul Unicameral" , va amintesc Stimate domnule deputat ca el a functionat pe vremea lui Cuza voda. AIC , dupa ce a fost propus si ales domn de catre boierii mai batrini( si carbonari) a uitat de " protocol" si a condus dupa bunui plac treburile tarii. L-a tras in tepa, la propriu, chiar pe primul ministru Lascar Catargiu, a reformat statul roma cu ajutorul camarilei etc., etc. Daca va place democratia ramineti la doua camere ( parlamentare), daca doriti sa conduceti autoritar folositi un parlament redus, dar veniti cu idei politice demne de o istorie care s-a scris cu sudoare si singe!
Si vorba cronicarului, daca dl presedinte a gindit cu capul Domniei Sale, rau a gindit, iara daca l-au sfatuit altii rau l-au sfatuit.

A happy new year and all the best !

Sir. S.L.
Citat
 
 
0 #11 Mazar Pasha also Stephen Lakeman 31-12-2009 08:25
Coane Silviule,
Tot "genialul" JFK a interzis rugaciunea in scolile americane. S-a observat o crestere a delicventei in State incepind de atunci.
Ma bucur pentru cei "7 ani de acasa" a Domniei Voastre.

Felicitari sa ne traiti !
Citat
 
 
0 #10 NISTOR-IONEL.ADRESA DE EMAIL.IONELNISTOR54@YAHOO.COM 17-11-2009 12:13
STIMATE,DOMNULE PRIGOANA.IN ANUL 2004 AM AVUT SEPTICEMIE,AM FOST LA UN PAS DE MOARTE SI AM FOST DUS DE URGENTA CU SALVAREA LA CLUJ PT-CA MAI AVEAM 48 ORE DE TRAIT.LA INTERVENTIA PE COLOANA-VERTEBR ALA UNDE ERA LOCALIZATA INFECTIA ,MEDICUL DIN CLUJ MI-A LASAT INFIPTA IN COLOANA O L A M A DE B I S T U R I U ,SI AM FOST INFECTAT SI CU 2 HEPATITE,B,C.UL TERIOR AM AVUT OPERATII DE CATARACTE LA AMBII OCHI, DEZLIPIRE DE RETINA,OCHI STING,TRATAMENT CU INTERFERON PT,FICAT.AM STAT CU LAMA DE BISTURIU IN COLOANA FARA SA STIU 3 ANI SI AU DEPISTAT-O MEDICII RADIOLOGI,SI UNDE AM PLECAT DE URGENTA LA BUCURESTI LA HELLIAS PT, A O SCOATE DIN COLOANA.AM RAMAS CU HANDICAP LOCOMOTOR ACCENTUAT GR2,SI DE 6 ANI STAU LA PAT .PENSIA DE BOALA ESTE:468 RONI, IAR TRATAMENTUL PE 10 ZILE MA COSTA PESTE 500 RONI NU MAI PUN REGIMUL ALIMENTAR CARE ESTE DESTUL DE COSTISITOR ,AM SI 4 COPII SI O SOTIE BOLNAVA SI EA.LA ORA ACTUALA NU AVEM NICI PIINE GOALA COPII PLEACA LA SCOALA FLAMINZI.SUNTEM O FAMILIE F, APROPIATA DE D-ZEU SI CREDINCIOADA NE RUGAM LA D-ZEU PT DV, FAMILIA DV,COPIIDV,SA VA DE-A SANATATE ,PROSPERITATE FERICIRE ,INTELEPCIUNE SI O INIMA MARE SA NE AJUTATI SI PE NOI FAM.NISTOR DIN ORADEA.TEL.0740 416840.VA MULTUMIM,CU TOATA CONSIDERATIUNEA SI RESPECTUL, I O N E L .
Citat
 
 
0 #9 tanase gh bd iuliu maniu 99 bl a1 ap7 sector 6 tel 0762961826 0722443834 07-09-2009 16:10
va cer ajutorul pentru ca fiica mea este terorizata bestial si politia nu face nimic fiind timorata ca atatea persoane si institutii in romania.este un caz extrem de grav
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează