21:04:38

Data si locul nasterii: 22 decembrie 1963, Gherla, Cluj;
Educatie: buna, foarte buna, 7 ani de acasa în principal, restul nu conteaza;
Cariera: fulminanta în media si protectia mediului;
Recunoastere: internationala;
Realizari: Honorius ; Silvius ; Maximus ; Eduard Gabriel

Silviu Prigoana
„Şcoală, spital sau locaş de cult” PDF Imprimare Email

PARLAMENTUL ROMÂNIEI

CAMERA DEPUTAŢILOR

Grupul Parlamentar al Partidului Democrat-Liberal

Declaraţie Politică

„Şcoală, spital sau locaş de cult”

Şedinţa din 15 septembrie 2010

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

Aproximativ 3.300.000 de elevi şi preşcolari au început, luni, cursurile primului semestru din anul scolar 2010-2011. Peste 220.000 dintre ei sunt boboci de clasa I, iar 500.000 sunt copii de gradiniţă. Cursurile, atât la gradiniţă, cât şi la şcoală şi liceu, vor fi predate de aproximativ 250.000 de cadre didactice titulare şi suplinitoare.


Sunt cifre impresionante pentru un sistem de învăţământ pe care mai toată lumea îl consideră anacronic şi lipsit de performanţă.


Din păcate, există peste 5.900 de unităţi şcolare ce nu au primit autorizaţii sanitare de funcţionare, elevii fiind obligaţi să suporte condiţii improprii desfăşurării în bune condiţii a procesului de învăţământ. Deşi avem cu circa 7.000 de şcoli mai puţine decât în urmă cu 20 de ani, nu reuşim să rezolvăm problema permanentă a salubrizării corespunzătoare a acestora.


În schimb, reuşim să construim noi şi noi lăcaşuri de cult, ca posibilă asigurare a unora că, probabil pe lumea cealaltă, vor putea să-şi cumpere spălarea păcatelor din lumea asta.


În ultimii ani, sume importante din bugetul de stat au fost alocate pentru lucrări de construcţie a noi locaşuri de cult. Statul şi comunităţile locale preferă să îşi bage banii în ridicarea de biserici, nu în construirea/renovarea unor şcoli sau spitale. Dupa 1989, în medie, România s-a ales cu 200 de biserici noi pe an, în timp ce numărul şcolilor a scăzut cu peste 300 pe an.


În ritmul acesta, peste 20 de ani nu ştiu dacă vom fi mai credincioşi, însă, cu siguranţă vom fi, ca popor, mai puţin educaţi, mai  analfabeţi.


Nu neg importanţa religiei în societate şi pentru fiecare dintre noi, însă este necesar să înţelegem că educaţia şi sănătatea sunt nevoi primare ale societăţii contemporane. Autorităţile locale trebuie să înţeleagă faptul că descentralizarea realizată în ultimii ani le obligă să ia decizii de care depinde, în bună măsură, viitorul concetăţenilor din localităţile pe care le administrează.


Cetăţenii, prin reprezentanţiilor aleşi, trebuie să conştientizeze priorităţile, ei fiind în măsură să decidă dacă şcoala, dispensarul sau spitalul, drumul, podul sau alimentarea cu apă a localităţii trebuie făcute înaintea celei de-a n-a biserici.

Vă mulţumesc.

Deputat PDL: PRIGOANĂ Silviu

 

Comentarii   

 
+5 #12 Silviu Bogan 01-10-2010 13:00
@Bibliotecaru
Da, unii dintre actualii guvernanți și din partidele din opoziție încalcă prevederile constituționale , din interese materiale, ori din *frica* de Dumnezeu și Biserică.

În Constituție scrie așa:
Art. 16 (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

Acești bani dați Bisericii constituie o discriminare a ateilor, a liber cugetătorilor, a celor care nu sunt practicanți, deoarece banii statului ar trebui să fie folosiți pentru binele tuturor cetățenilor, nu doar pentru binele Bisericii și a practicanților (deși nu cred că acei bani ajung vreodată la practicanți).
Citat
 
 
+1 #11 Bibliotecaru 29-09-2010 21:16
@ Silviu Bogan 22-09-2010 11:57
Spuneţi se dau bisericii, *nejustificat, neconstituţional*.

Vreţi să spuneţi că actualii guvernanţi încalcă prevederile Constituţionale ?
Citat
 
 
+3 #10 Silviu Bogan 22-09-2010 11:57
@Bibliotecaru
Citez pe Bibliotecaru:
De ce să se facă planuri cu banii pentru bisericii?

Acei bani nu sunt pentru biserici, ci pentru această țară, care are nevoie mai mult ca niciodată de bani. Nimeni nu gândește în felul următor: „biserică vs. spitale şi educaţie”. Se dorește doar să se scoată în evidență ce s-ar putea face pentru țara asta cu banii care acum se dau bisericii, *nejustificat, neconstituțional*.
Biserica acceptă aceste „ajutoare”, și asta demonstrează că până la urmă această instituție este împotriva României, a progresului ei. Sper că acum ați înțeles ce vreau să spun.
Citat
 
 
-1 #9 Bibliotecaru 21-09-2010 17:48
@ Silviu Bogan
Ceea ce vreau să spun este că, din motiv "de criză", banii ar trebui chivernisiţi, dar nu ar trebui să fie gândiţi biserică vs. spitale şi educaţie.

Poate mă gândesc şi eu uneori..., de exemplu, 4 BMW-uri în coloanele premierului şi preşedintelui vs. benzină pentru poliţişti, dar asta nu trebuie să o facă un parlamentar, cu atât mai mult dacă este în grupul care a stabilit bugetul.

Trebuie să "salvăm" bani de peste tot unde cheltuielile nu sunt absolut necesare şi să-i cheltuim mai ales acolo unde sunt indispensabile cheltuielile. Dar nu trebuie să facem asta în sistem opozabil, adică să calculăm cheltuielile de protocol ale guvernului şi apoi să le opunem salariul profesorilor.
Citat
 
 
-1 #8 Bibliotecaru 21-09-2010 17:41
@ Silviu Bogan

Spuneţi:
Citez pe Silviu Bogan:
Domnule „bibliotecar”, deputatul Silviu Prigoană nu face altceva decât să scoată în evidență ce s-ar putea face pentru România, cu banii care acum se dau Bisericii (o simplă instituție care nu contribuie la progresul științific, moral, economic al țării).
Nimeni nu spune că nu există și alte locuri de unde se pot lua bani, dar oprirea fluxului de ajutoare neconstituționale date acestei instituții este un pas important, progresist, legal, care, cel mai probabil, va ridica standardul de viață al cetățenilor acestei țări.
Încercați să vedeți și partea plină a paharului. Comentariile dumneavoastră nu vor rezolva nimic. Nu am văzut ca domnul Prigoană să răspundă comentariilor de pe acest site.


Stimate domn,
Pe mine mă vedeţi că-mi fac planuri cu banii domnului Prigoană? De ce să se facă planuri cu banii pentru bisericii?
Citat
 
 
+2 #7 Silviu Bogan 21-09-2010 12:26
Domnule „bibliotecar”, deputatul Silviu Prigoană nu face altceva decât să scoată în evidență ce s-ar putea face pentru România, cu banii care acum se dau Bisericii (o simplă instituție care nu contribuie la progresul științific, moral, economic al țării).
Nimeni nu spune că nu există și alte locuri de unde se pot lua bani, dar oprirea fluxului de ajutoare neconstituționa le date acestei instituții este un pas important, progresist, legal, care, cel mai probabil, va ridica standardul de viață al cetățenilor acestei țări.
Încercați să vedeți și partea plină a paharului. Comentariile dumneavoastră nu vor rezolva nimic. Nu am văzut ca domnul Prigoană să răspundă comentariilor de pe acest site.
Citat
 
 
-1 #6 Bibliotecaru 20-09-2010 16:02
Nu uitaţi că scrisul negru pe negru nu se vede, este invizibil.
Citat
 
 
-1 #5 Bibliotecaru 20-09-2010 16:01
Priveam acum ceva timp un grafic cu distribuţia pensiilor. Pensiile "nesimţite" aproape că nu se vedeau ca pondere, cu toate acestea premierul spune de fiecare dată că stoparea "pensiilor nesimţite" reprezintă o echilibra a Bugetului Pensiilor. Nu e OK. Un astfel de stil care spune unor oameni că nu au bani din cauza altor oameni nu este OK.
Citat
 
 
-1 #4 Bibliotecaru 20-09-2010 16:00
@ Silviu Prigoană
Spuneţi:
Citez pe Silviu Bogan:
@Bibliotecaru
Nu cred că e vorba de luarea banilor de la biserici, ci de oprirea acestor „ajutoare” date bisericilor, din acest moment.

şi pot fi de acord cu aşa ceva. Problema pe care o semnalez este că opuneţi lipsa banilor la şcoli şi spitale semnalând că se dau bani la biserici.
Faptul că investiţiile în biserici pot fi, în cele mai multe cazuri, amânate pe perioada crizei, este un fapt evident. Haideţi însă să nu construim o idee cum că nu sunt bani pentru unele pentru că se cheltuiesc pentru altele. Corect ar fi să reducem cât mai mult cheltuielile care nu sunt absolut obligatorii şi să asigurăm, cât de mult se poate, banii pentru cheltuielile de subzistenţă.
Citat
 
 
+4 #3 Silviu Bogan 19-09-2010 15:23
@Bibliotecaru
Nu cred că e vorba de luarea banilor de la biserici, ci de oprirea acestor „ajutoare” date bisericilor, din acest moment.
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează