21:03:52

Data si locul nasterii: 22 decembrie 1963, Gherla, Cluj;
Educatie: buna, foarte buna, 7 ani de acasa în principal, restul nu conteaza;
Cariera: fulminanta în media si protectia mediului;
Recunoastere: internationala;
Realizari: Honorius ; Silvius ; Maximus ; Eduard Gabriel

Silviu Prigoana
„Legumele şi fructele româneşti sunt pe cale de dispariţie” PDF Imprimare Email

Şedinţa din 21 septembrie 2010

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

Este toamnă şi mă aşteptam ca zilele acestea să văd pieţele pline de produse agricole. Nu este deloc aşa, produse sunt puţine şi de proastă calitate. În schimb, la supermarket găsim produse agricole arătoase, importate de pe tot mapamondul.

Oare românul nu mai este în stare să-şi producă singur vinete, ardei, roşii, mere, pere, struguri sau toate legumele şi fructele pe care le-am cunoscut în copilăria noastră? De ce am ajuns să dăm copiilor  produse care amintesc numai prin formă, o formă şi ea artificială, de ceea ce am primit noi de la părinţi?

Cum este posibil, oare, să nu găsim produse tradiţionale româneşti în galantarele marilor magazine? Nici măcar banalele mere nu mai intră în supermarketuri. Sunt, în schimb, pere din China sau Canada, ardei gras din Statele Unite, roşii din Italia, mere din Polonia, castraveţi din Turcia, usturoi din Ungaria. Tot ce vrei, doar că sunt aduse de aiurea. Iar de la noi... mai nimic.

În condiţiile crizei economice, când agricultura ar trebui să fie imboldul şi motorul economiei, bani frumoşi ies din ţară în loc să ajungă la ţăranul roman şi, prin taxe şi impozite, la statul român.

Oare ne permitem să îmbogăţim legumicultorii de aiurea şi să-i lăsăm pe ai noştri să moară? Oare ne permitem să privim nepăsători la stingerea unor meserii tradiţionale şi la dispariţia unor soiuri pentru care odinioară străinii se băteau? Eu cred că nu!

De aceea, consider că este momentul în care trebuie să facem ceva. România are pământ foarte bun, tradiţie şi experienţă.

Poate lipseşte doar puţin sprijin pentru ca un fermier să fie mulţumit şi să producă. Întrebaţi orice agricultor ce are nevoie şi o să vedeţi cât de puţin pretenţios este. Puţină atenţie şi un program coerent în agricultură pot aduce revirimentul unui domeniu pe care ne încăpăţânăm să-l ignorăm.

De partea cealaltă, noi, consumatorii, putem contribui prin solicitarea de produse româneşti acolo unde ne facem piaţa. Cereţi şi îndemnaţi şi pe ceilalţi să consume doar produse româneşti. Sunt mai gustoase decât cele plimbate cu vaporul de la mii de kilometri distanţă şi ne ajută să nu pierdem ceea ce a mai rămas din agricultura românească.

 

Vă mulţumesc.

Deputat PDL: PRIGOANĂ Silviu

 

Comentarii   

 
+4 #1 Bibliotecaru 22-09-2010 11:09
Foarte bun articolul.

Aş mai adăuga că, după modelul american Monsanto Company, astăzi majoritatea românilor folosesc sămânţă la plic, modificată genetic. De ce? Pentru că nimeni nu le-a spus ţăranilor că productivitatea acestor seminţe conduc la o marfă inferioară calitativ şi se va ajunge ca seminţele tradiţionale să fie de negăsit. Cum terenurile staţiunilor şi institutelor agricole au ajuns sub blocuri, probabil că în câţiva ani înlocuirea seminţelor va fi totală şi, ca şi în America, producătorii de seminţe vor cere banii pentru folosirea patentului, împiedicând ţăranii să ia seminţe de la producţia de anul trecut.
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează