20:52:38

Data si locul nasterii: 22 decembrie 1963, Gherla, Cluj;
Educatie: buna, foarte buna, 7 ani de acasa în principal, restul nu conteaza;
Cariera: fulminanta în media si protectia mediului;
Recunoastere: internationala;
Realizari: Honorius ; Silvius ; Maximus ; Eduard Gabriel

Silviu Prigoana
„De ziua educaţiei - arc peste timp” PDF Imprimare Email

Şedinţa din 5 octombrie  2010

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

„Copiii români sunt încărcaţi cu materii atât de multe şi atât de diverse, încât nici profesorii, nici şcolarii nu se pot orienta în capetele lor. Aceşti copii nu învaţă nimic, pentru ca memoria nu păstrează nimic nepriceput, nerumegat, unde interesul viu şi judecata copilului n-au jucat nici un rol.

Singurul efect al încărcării memoriei cu lucruri pe care nu le poate mistui e sila şi scarba copilului de carte. La acest rezultat au ajuns aproape toate şcolile de la noi.

Vezi tineri care au învăţat latineste, greceste, istoria universală, logică şi psihologie, ştiinţe naturale, geografie în toate clasele, drept administrativ, economie politică, au trecut bacalaureatul şi… cu toate astea, nu ştiu a scrie o frază corectă, iar a doua zi dupa ce au parasit scoala au uitat tot…”


Nu stimaţi colegi, nu este părerea mea despre învăţământul românesc, deşi realităţile sunt similare până congruenţă, ci este ceea ce scria - cu mai bine de 100 de ani în urmă, în ziarul „Timpul” (1878) - Mihai Eminescu.

Şi pentru că podul peste timp pare perfect, astăzi, de Ziua educaţiei, voi continua să citez din acelaşi autor, pentru ca noi, cei chemaţi să schimbăm lucrurile, să luăm aminte :


“Învăţători care nici nu ştiu a scrie bine dau în mâna copiilor cărţi pe care nici ei nu le înţeleg.


Multe sunt plagiate neruşinate de pe cărţi străine, cu atât mai scandaloase cu cât plagiatorii s-au dispensat până şi de cunoştinţa elementară a limbei române, dând textele într-o formă nemistuită şi necorectă, proprie a nimici simţul logic al şcolarilor. Aceştia, când au ajuns la capăt cu învăţătura, rămân cu capul plin de cunoştinţe al căror înţeles nu l-au ştiut niciodată şi de care nu se pot folosi în nici un fel.


Rămân, astfel, cu zilele încurcate, tăind câinilor frunză, până ce, prin intrigi şi umiliri care le pervertesc caracterul, ajung persoane publice, spre a continua, asupra generaţiei viitoare, sistemul de stricare a minţii şi a inimii.

Vă mulţumesc.

Deputat PDL: PRIGOANĂ Silviu

 

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează