18:46:45

Data si locul nasterii: 22 decembrie 1963, Gherla, Cluj;
Educatie: buna, foarte buna, 7 ani de acasa în principal, restul nu conteaza;
Cariera: fulminanta în media si protectia mediului;
Recunoastere: internationala;
Realizari: Honorius ; Silvius ; Maximus ; Eduard Gabriel

Silviu Prigoana
"Ziua internaţională a TOLERANŢEI" PDF Imprimare Email

Declaraţie Politică

Şedinţa din  16 noiembrie  2010

 

Astăzi, 16 noiembrie, sărbătorim Ziua Toleranţei.

     Noţiunea de toleranţă apare în istoria culturii europene la începutul secolului al XVI-lea, în stransă legatură cu gândirea umanistă, întruchipată în persoana lui Erasmus din Rotterdam, în efortul său de combatere a fanatismului religios. Lui Voltaire i se atribuie fraza, considerată deviza toleranţei: "Detest ideile voastre, dar voi lupta până la moarte pentru ca voi sa le puteţi exprima" (în drama "Nathan înţeleptul", Lessing apară libertatea religioasă).

Declaraţia principiilor toleranţei - care a fost enunţată în 1986, la Paris, în cadrul întrunirii reprezentanţilor UNESCO - defineşte acest termen ca fiind respectul, acceptarea şi aprecierea bogăţiei şi diversităţii culturilor, felurilor de expresie/manierelor de exprimare a calităţii de fiinţe umane.

Toleranţa este o virtute care face ca pacea să fie posibilă şi care contribuie la înlocuirea culturii războiului cu o cultură a păcii. Toleranţa este, mai ales, o atitudine activă generată de recunoaşterea drepturilor universale ale persoanei umane şi libertăţilor fundamentale ale altora şi - în nici un caz - nu poate fi invocată pentru a justifica violarea acestor valori fundamentale. Toleranţa este responsabilitatea care susţine drepturile omului, pluralismul, democraţia şi statul de drept.

A tolera nu înseamnă, însă, să-i înţelegem pe cei  ce-şi irosesc viaţa, energia, sufletul, în încercări deşarte. Tolerându-i, nu le arătăm că ne e milă sau că vrem să-i ajutăm în vreun fel. Nu facem nicio faptă bună tolerând ignoranţa, mizeria intenţionată, lenea, minciuna, indolenţa sau fărădelegea. De asemenea, putem greşi în încercarea de a face şi noi ca ei, doar-doar o să înţelegem mai bine “lumea” în care trăiesc.

Trăim în aceeaşi lume, unii mai adaptaţi, alţii mai puţin, însă avem cu toţii nevoie de acelaşi adevăr: puterea de a vedea în celălalt propria persoană, fară să ne retragem îndărătul sârmei ghimpate a individualismului, de unde să fluturăm eşarfa albă a toleranţei.

 

Vă mulţumesc.

Deputat PDL: PRIGOANĂ Silviu

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează