18:46:30

Data si locul nasterii: 22 decembrie 1963, Gherla, Cluj;
Educatie: buna, foarte buna, 7 ani de acasa în principal, restul nu conteaza;
Cariera: fulminanta în media si protectia mediului;
Recunoastere: internationala;
Realizari: Honorius ; Silvius ; Maximus ; Eduard Gabriel

Silviu Prigoana
"România, flancul de sud-est al NATO" PDF Imprimare Email

Declaraţie Politică

Şedinţa din  23 noiembrie  2010

     După ani buni de aşteptare, încă după cel de-al doilea Război Mondial, am sperat ca ţara noastră să beneficieze de garanţii de securitate din partea Europei Occidentale şi a Statelor Unite. După decenii de aşteptare a venit momentul în care ne bucurăm de beneficiile poziţionării noastre geografice.

Astăzi, pe fondul realităţilor cotidiene dintr-o lume tot mai dezbinată, încărcate pe alocuri de ură şi conflict, România are o misiune importantă în asigurarea securităţii în Balcani şi Regiunea Mării Negre şi un cuvânt de spus în problemele cu care se confruntă comunitatea internaţională.

     Integrarea în NATO a însemnat, încă de la început, declanşarea unui proces complex în toate domeniile vieţii politice, economice, sociale şi militare. Acest efort colectiv a schimbat radical statutul României şi   i-a asigurat un loc în comunitatea euroatlantică. Poziţionată strategic în zona de frontieră a NATO, România rămâne un avanpost al Alianţei Nord-Atlantice, pe fondul unei perpetue negocieri mondiale între SUA, Rusia şi Europa.

Deschiderea către colaborarea lărgită, statuată în urmă cu câteva zile la Lisabona, oferă ţării noastre posibilitatea de a se afla în avangarda schibărilor strategice care prefigurează următorul deceniu.

România, Bulgaria şi Turcia - considerate flancul "vulnerabil" al NATO în privinţa rachetelor care ar putea veni dinspre Orientul Apropiat - intră acum sub protecţia unui nou sistem defensiv. Ţara noastră, în noua structură de amplasare a scutului antirachetă, beneficiază de acoperirea integrală a teritoriului pentru eventuale lovituri cu rachete balistice sau cu rachete cu rază medie de acţiune.

Totodată, invitarea Rusiei la efortul de realizare a scutului antirachetă înseamnă detensionarea unei situaţii manifeste la nivel European, stare de fapt ce poate constitui începutul unei colaborări Vest-Est de lungă durată.

De asemenea, este de salutat planul de retragere a trupelor NATO din Afganistan, fapt ce relevă, dacă mai era necesar, vocaţia democratică a Alianţei, dorinţa statelor membre de a sprijini autodeterminarea în condiţii de libertate a poporului afgan.

 

Vă mulţumesc.

Deputat PDL: PRIGOANĂ Silviu

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează