18:46:01

Data si locul nasterii: 22 decembrie 1963, Gherla, Cluj;
Educatie: buna, foarte buna, 7 ani de acasa în principal, restul nu conteaza;
Cariera: fulminanta în media si protectia mediului;
Recunoastere: internationala;
Realizari: Honorius ; Silvius ; Maximus ; Eduard Gabriel

Silviu Prigoana
La mulţi ani România! PDF Imprimare Email

Declaraţie Politică

Şedinţa din  7 decembrie 2010

 

În urmă cu câteva zile am cinstit cei 20 de ani de când ziua de   1 Decembrie a devenit Ziua Naţională a României. Dar momentul aniversării Marii Uniri este, încă din 1918, o sărbătoare de suflet a poporului român.

Ziua Naţională este un reper ce ne aduce aminte de o perioadă istorică în care dezvoltarea naţiunii şi a statului au fost condiţionate de imperiile vremii.
Din această perspectivă, crearea României Mari putea să pară un miracol şi ,dacă aşa a fost, atunci a fost unul plătit cu sânge, pe câmpurile de luptă, în Războiul de Independenţă şi în Primul Război Mondial.

Alba Iulia, cetatea unde s-a desăvârşit Marea Unire, a fost aleasă de către Consiliul Naţional Român Central pentru a “adăposti între zidurile ei pe reprezentanţii poporului românesc” din Transilvania pentru două motive. Primul, amintea de faptul că la 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul, biruitor la Şelimbăr, îşi făcuse intrarea triumfală în Alba Iulia în fruntea unui alai măreţ, iar cetatea a fost capitala domnitorului în timpul scurt cât reuşise să săvârşească cea dintâi unire a Ţărilor Române. Cel de-al doilea motiv indica evenimentele din anul 1784, când, pe acelaşi platou al Cetăţii, Horia şi Cloşca, sufereau supliciul frângerii pe roată în urma condamnării lor.

Rezoluţia Marii Adunări de la Alba Iulia reafirma valorile României moderne: votul universal, libertatea cultelor, libertatea presei, reforma agrară, dreptul muncii şi prevedea că: „Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare”. Aceasta este lecţia de maturitate politică şi de generozitate pe care românii o dădeau atunci.

Regăsirea tuturor românilor într-un singur stat, alături de minorităţile naţionale cu care au împărţit teritoriul şi istoria, a fost un proiect care a cerut sacrificii pe care azi ne este dificil să ni le imaginăm. A fost un vis care a devenit realitate pentru că au existat solidaritatea, curajul şi încrederea în justeţea idealului.

Aceasta este lecţia pe care azi o primim de la trecutul nostru, o lecţie importantă pentru viitorul nostru ca naţiune. România poate deveni mai puternică şi mai prosperă făcând apel la valorile care ne-au adus unitatea: determinare, spirit de sacrificiu, încredere în noi înşine.

Astăzi, când găsim mai mult timp pentru conflict decât pentru solidaritate, îmi doresc ca fiecare dintre noi să reflecteze la faptul că tot ceea ce ne uneşte este mai important decât ceea ce ne desparte. Şi ne unesc valorile naţionale, ne uneşte dorinţa de a fi la înălţimea spaţiului de civilizaţie, de prosperitate şi de securitate al Uniunii Europene din care facem parte.

La mulţi ani, România!

Vă mulţumesc.

Deputat PDL: PRIGOANĂ Silviu

 

Comentarii   

 
0 #1 Bibliotecaru 03-01-2011 20:40
Ziua de 1 Decembrie a devenit Ziua Naţională a României prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990.
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează