18:42:05

Data si locul nasterii: 22 decembrie 1963, Gherla, Cluj;
Educatie: buna, foarte buna, 7 ani de acasa în principal, restul nu conteaza;
Cariera: fulminanta în media si protectia mediului;
Recunoastere: internationala;
Realizari: Honorius ; Silvius ; Maximus ; Eduard Gabriel

Silviu Prigoana
PROIECT DE LEGE pentru modificarea şi completarea Legii nr. 155 din 12 iulie 2010, a Poliţiei Locale PDF Imprimare Email

Expunere de motive

Apariţia Poliţiei Locale a constituit, poate, o necesitate, însă, în scurta sa existenţă, a generat o serie de confuzii ce pot diminua considerabil eficienţa acţiunii acesteia şi presispune la abuzuri din partea unor angajaţi mai puţin instruiţi.

Pentru cetăţeanul obişnuit, „Poliţie Locală” sau „Poliţie Naţională” reprezintă doar autorităţi ale statului, diferenţa dintre atribuţiile acestora fiind, pe anumite zone, oarecum neclare chiar şi pentru specialişti.

Prevederea din art. 24, alin.(3), conform căruia acţiunile în locurile publice demarează prin anunţare „Poliţia!”, este simptomatic în acest sens.

 


Considerăm că denumirea „Poliţie” trebuie să rămână pentru actuala Poliţie Naţională, iar Poliţia Locală să capete o altă denumire, cea propusă în proiectul de lege fiind de „Garda Primăriei”.

În acest mod, confuzia se poate reduce, fosta Poliţie Comunitară cu atribuţii sporite, actuala Poliţie Locală, fiind mai uşor de asimiliat de către comunitate sub aspectul competenţelor şi devine mai greu de realizat confuzia cu Poliţia Naţională.

 


Totodată, consecvent cu scopul declarat de a susţine creştrea fermităţii autorităţilor în aplicarea legii, am propus introducerea obligativităţii intervenţiei ferme în vederea restabilirii ordinii şi liniştii publice pentru obiectivele apărate de Garda Primăriei (Poliţia Locală).   

Având în vedere expunerea de mai sus, înaintez prezenta propunere legislativă spre dezbatere şi adoptare.

Iniţiator: Deputat Silviu Prigoană


PROIECT DE LEGE

pentru modificarea şi completarea

Legii nr. 155 din 12 iulie 2010, a Poliţiei Locale

 

 

Parlamentul României adoptă prezenta lege:

Art. I – Legea nr.155 din 12 iulie 2010, a Poliţiei Locale, se modifică şi  completează după cum urmează:

Titlul legii se modifică şi va avea următorul conţinut:

„pentru organizarea şi funcţionarea Gărzii Primăriei”

denumirea „Poliţie Locală” se înlocuieşte, în tot cuprinsul legii, cu denumirea „Garda Primăriei”. De asemenea, denumirea „politist local” se înlocuieşte cu denumirea „gardian public”.

la art. 21 se adaugă  pct. k) cu următorul conţinut:

„k) Să intervină cu fermitate pentru restabilirea ordinii şi liniştii publice, folosind legal mijloacele din dotare.

art.24, alin (3), se modifică şi va avea următorul conţinut:

„(3)Folosirea mijloacelor prevăzute la alin. (1) împotriva participanţilor la acţiunile agresive se va face în mod gradual, după avertizarea prealabilă asupra utilizării unor asemenea mijloace şi acordarea timpului necesar pentru încetarea acţiunilor şi conformarea la solicitările legale ale gardienilor publici. Orice acţiune în public se face prin anunţare: "Garda!".”

 

Art .II – Legea nr.155 din 12 iulie 2010, cu modificările şi completările din prezenta lege, va fi republicată în Monitorul Oficial al României, partea I.

 

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României în şedinţa din ................ cu respectarea prevederilor art.74 alin. (1) şi al art.76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

 

 

Comentarii   

 
+5 #3 Cretu 16-04-2011 18:24
Domnule Prigoană respect iniţiativa dumneavoastră de modificare a legii 155/2010, dar ne intoarcem in timp la foşti gardieni publici, mai bine va gândiţi la o formă de motivare a noilor poliţişti locali, un politist local fara studii superioare câştigă un salariu de 450 de lei pe luna, iar prin legea existentă sunt mult mai multe atribuţiuni şi interdicţi, iar poliţistul local este nevoit sa trăiască cu minim pe economie, sicer mai bine propuneaţi acordarea anumitor drepturi banesti.
Citat
 
 
-5 #2 George 26-03-2011 22:02
Azi, Politia Locala nu genereaza doar confuzii, este clar o Institutie inutila. Apreciez ca ati declarat "a constituit, poate o necesitate...." . Daca suntem sinceri o sa vedem ca singura necesitate de a functiona Politia locala, este de a avea mai multi sefi platiti foarte gras din banii contribuabilulu i fara ca cetateanul sa primeasca ceva in schimb. Nu este normal sa avem trei institutii cu acelasi domeniu de activitate(Poli tia Locala, Nationala si Jandarmerie). Concluzia: Jandarmeria pentru ca e militarizata o pastram, Politia Nationala o pastram pentru ca are istorie si Politia Locala o desfiintam transferand personalul de teren la Politia Nationala. Sa nu uitam ca politistii nationali sau locali sunt platiti tot din banii cetatenilor. Comparatie: Alianta PSD + PNL, sefii Aliantei au hotarat sa ofere o confuzie romanilor deoarece puteau sa desfiinteze un partid si sa ofere ceva nou Romaniei. Nu credeti ca in Romania, 3 oameni de ordine intr-o patrula sunt prea multi?
Citat
 
 
+3 #1 Viorel 25-01-2011 07:13
dar de ce Domunle Prigoana nu mariti si salariile. In proectul de hotarare pentru regulamentul de organizare si functionare a politiei locale era prevazuta norma de hrana , contravaloarea tinutei , spor de 25^ pentru periculozitate si in H.G. 1332/2010 ati avut grija ca acestea sa dispara.
Oare politistii locali nu sunt indreptatiti sa primeasca aceleasi sporuri ca cei de la Politia Nationala odata ce suntem dispusi la aceleasi riscuri in strada??
Va multumesc so sper ca ve-ti rezolva ceva in acest sens.
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează