18:34:48

Data si locul nasterii: 22 decembrie 1963, Gherla, Cluj;
Educatie: buna, foarte buna, 7 ani de acasa în principal, restul nu conteaza;
Cariera: fulminanta în media si protectia mediului;
Recunoastere: internationala;
Realizari: Honorius ; Silvius ; Maximus ; Eduard Gabriel

Silviu Prigoana
Proiect de lege privind terminologia oficială utilizată pentru etnia ţiganilor PDF Imprimare Email

Expunere de motive

“Nu poţi interzice existenţa unui cuvânt prin Lege, dar poţi emite norme care să „filtreze” utilizarea abuzivă a unor formule”, spunea profesorul George Pruteanu într-un articol publicat la începutul anului 2008.

Şi tot domnia sa făcea o expunere pentru limitarea utilizării cuvântului „rom” şi revenirea la utilizarea secularului „ţigan”. Redau o parte a acestei pledoarii, argumentele conţinute fiind relevante pentru domeniul şi scopul avut în vedere.

<<Cuvântul „rom” este de origine ţigănească. În limba ţigănească înseamnă "om, persoană". Vocabula nu a apărut după 1989 ci, vizibil, după Primul Război Mondial; în perioada interbelică au existat organizaţii şi publicaţii care foloseau, în denumire, cuvîntul rom, în paralel cu altele care-l foloseau pe cel tradiţional, ţigan.

 


Motivaţia de atunci era similară cu cea invocată după 1990: încercarea de scoatere a etniei de sub incidenţa conotaţiilor peiorative ale cuvîntului ţigan. Nu cred că e o soluţie, pentru că o ameliorare ar fi schimbarea realităţilor, nu a cuvîntului care le denumeşte.
Cum ar fi ca acei români care sunt prost văzuţi în Italia, de exemplu, să pretindă că ei nu mai sunt "români", ci "daci" sau "vlahi"?!


În ceea ce ne priveşte, ca naţiune, cuvîntul generează confuzie pe plan internaţional. Sute de milioane de oameni de pe Planetă n-au studii filologice şi de etimologie. Ei fac o asociere firească (şi justă!) între terminaţia -ia / -(an)ia şi ţara (= naţiunea ei) care are această particulă: Britania = brit + ania = "ţara briţilor, a englezilor"; Mauretania = maur + (et)ania = "ţara maurilor", deci România = rom + ania = "ţara romilor". E incorect. Se creează o falsă direcţionare.


Nu poţi interzice existenţa unui cuvînt prin lege, dar poţi emite norme metodologice, în sensul că în documentele româneşti oficiale (inclusiv manuale şcolare etc.), termenul de utilizat să fie ţigan, fără nicio nuanţă depreciativă.


E nelogic să impui limbii române să numească o etnie cu un cuvînt al acelei etnii: spunem francezilor francezi, nu "franse"; spunem nemţilor/germanilor nemţi/germani, nu "doici"; belgienilor belgieni, nu "belj" ş.a.m.d.

Zeci de cărţi referitoare la această etnie, de la Cantemir şi Kogălniceanu până în zilele noastre, cu autori dintre cei mai respectabili, au folosit cuvîntul ţigan; iată doar cîteva pe care le am la îndemînă: Les Tsiganes (C.J. Popp, 1930), Ţiganii - între ignorare şi îngrijorare (Elena şi C. Zamfir, 1993), Istoria ţiganilor (L. Cherata, 1994), Ţiganii în istoria româniei (V. Achim, 1998).


În aceeaşi direcţie, ar trebui militat pentru eliminarea senzaţiei de "incorectitudine politică", de "eroare", pe care o au unii vorbitori, care, după ce folosesc cuvîntul natural ţigan, se corijează repede: "pardon, rom!".

Nu are niciun rost acest subterfugiu. Problemele comunităţii ţigăneşti (sau/şi, de ce să n-o spunem: problemele create de mulţi din această etnie) nu dispar dacă schimbăm numele. Nu aducem situaţia la zero, n-o răsvirginăm. Ea se rezolvă cu totul altfel: prin educaţie îndîrjită, prin programe iscusite, prin respectul legii.>>


Adăugând la lista profesorului Pruteanu lucrarea Luminiţei Cioabă  „Ghid de conversaţie Român-Ţigănesc”, consider pledoaria încheiată.

Având în vedere expunerea de mai sus, înaintez prezenta propunere legislativă spre dezbatere şi adoptare.

Iniţiator: Deputat Silviu Prigoană

PROIECT DE LEGE 

privind terminologia oficială utilizată pentru etnia ţiganilor

 

Parlamentul României adoptă prezentul proiect de lege:

Articol unic – În documentele emise de instituţiile din România cu referire la persoane de etnie romă/ţigănească denumirea utilizată va fi de ţigan/ţigancă. Atribuirea de conotaţii negative la folosirea cuvântului este interzisă.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României în şedinţa din ................ cu respectarea prevederilor art.74 alin. (1) şi al art.76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

 

Comentarii   

 
-1 #6 Mihai 03-02-2011 13:29
Este cea mai buna initiativa venita de la un deputat! Este o reparatie istorica a unei greseli fatale! In alte tari sunt numiti tigani(gipsy) si nu se supara nimeni...ba mai e si o formatie destul de celebra. Am sa inchin un toast daca se aproba proiectul.
Citat
 
 
0 #5 Cristi 02-02-2011 14:45
Propunere aceasta este absurda.
Va plangeti ca strainii fac o confuzie intre romi si romani. Probabil este adevarat. Dar solutia dvs ar fi sa schimbam denumirea folosita in legislatia nationala. Nu inteleg cum va solutiona aceasta masura"problema " expusa. Termenul de rom este folosit la nivel international si va fi in continuare temerenul folosit de tari precum Franta si Italia unde aceasta confuzie se produce.
Nu inteleg cum se va schimba situatia daca noi romanii vom folosi termenul tigan, probabil cei mai multi romani fac distinctia intre roman si rom.
Citat
 
 
0 #4 Adrian 05-12-2010 20:21
Mare om esti domnule Prigoana. Presedinte te-as pune. Esti singurul om din stat care consider ca-si merita banii.
Citat
 
 
-2 #3 Ioana 30-11-2010 12:40
Domnule draga,

Daca dumneata reusesti treaba asta.....pe cuvantul meu ca o sa ma rog pentru tine la Dumnezeu. Nu stiu daca tu crezi sau nu in Dumnezeu dar eu o sa ma rog pentru tine.

Domnule draga, eu nu mai suport rasa asta a tiganilor. Sa mi fie cu iertare ca tocmai ce am zis mai sus ca ma si rog insa nu mai suport....efect iv nu mai suport la ce suntem supusi.

Sper sa reusesti in ceea ce ti ai propus, macar confuzia sa nu mai existe sau sa fie estompata.

Mult succes!

Zi buna,
Ioana
Citat
 
 
0 #2 Moisescu Eugen 30-11-2010 10:15
Sper sa aveti sustinerea necesara pentru a finaliza acest proiect. Atat eu cat si oamenii cu care relationez va sprijinim demersul. Imi ofer sprijinul in acest sens. ()
Citat
 
 
0 #1 cristian tudor 22-11-2010 13:29
Excelenta idee,felicitari !!
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează