18:31:39

Data si locul nasterii: 22 decembrie 1963, Gherla, Cluj;
Educatie: buna, foarte buna, 7 ani de acasa în principal, restul nu conteaza;
Cariera: fulminanta în media si protectia mediului;
Recunoastere: internationala;
Realizari: Honorius ; Silvius ; Maximus ; Eduard Gabriel

Silviu Prigoana
Pozitia deputatului Silviu Prigoana cu privire la trecerea presei de informare sub controlul CNA PDF Imprimare Email

Expunere de motive

Ne preocupă mult în zilele noastre otrava din alimente, otrava din aer şi apă, însă nu facem mai nimic pentru a reduce otrava informaţională.

În România, presa este liberă şi este bine că este aşa. Însă în acelaşi mod în care nu reuşim să beneficiem doar de partea pozitivă a libertăţii în viaţa de zi cu zi, nu reuşim să avem doar o presă de informare sau opinie şi suportăm, nu de puţine ori, elemente de  presă denigratoare, insultătoare sau calomnioasă.

Vezi video

 

 

Este necesară o lege a statutului ziaristului, aşa cum există pentru medici, profesori, jurişti, artişti, adică pentru toate profesiunile liberale, care nu pot şi nu trebuie să fie reglementate de Codul muncii. Cine poate fi ziarist? Care sunt drepturile şi îndatoririle ziaristului? Cum se reglementează dreptul la replică? Polemica are nişte reguli, măcar câte sunt la box? Ce este calomnia? Ce este insulta? Ce este dezinformarea? Care sunt delictele de presă (art.30, al.8 din Constituţie), cum se ierarhizează şi cum se sancţionează? Care sunt civile, care sunt (dacă sunt) penale? Sunt întrbări pentru care societatea românească nu a găsit, încă, raspunsuri.

Până la cristalizarea unor opinii majoritar acceptate vă propun să limtăm otrava informaţională ce ne agresează zilnic, preponderent în presa scrisă, prin intermediul unor modificări la legea audiovizualului. Ştiu că poate părea impropriu, însă în actualul stadiu de maturitate al societăţii româneşti consider că este singura soluţie în măsură să reducă avalanşa de publicaţii născute peste noapte doar pentru a denigra o persoană sau a mânji o idee.

Exemplul pozitiv al Consiliului Naţional al Audiovizualului este model şi bază pentru propunerea legislativă.

Faţă de cele de mai sus, supun spre dezbatere şi adoptare propunerea legislativă anexată, de modificare a Legii audiovizualului.

INIŢIATOR

Deputat Silviu Prigoana


 

PROIECT DE LEGE pentru modificarea şi completarea  Legii nr. 504 din 11 iunie 2002, a audiovizualului

Parlamentul României adoptă prezenta lege:

 

Art. I – Legea nr. 504/2002, a audiovizualului, modificată şi completată, se modifică după cum urmează:

 

la art. 10 se adaugă  pct. (21) şi pct. (22 ) cu următorul conţinut:

„(21) Consiliul exercită autoritate în domeniul presă scrisă (ziare şi reviste) şi presă online, numai  în cazurile expres prevăzute de prezenta lege.

(22 ) Presa online reprezintă, în accepţiunea prezentei legi, orice publicaţie de natură informativă ce are ca mediu de exprimare internetul. ”

2. la art.17, pct (1) se adaugă paragraful f) cu următorul conţinut:

„ f) să stabilească condiţiile, criteriile şi procedura pentru acordarea licenţelor pentru presa scrisă şi presa online.”

Art 42 se modifică şi va avea următorul conţinut:

„Art.42

(1) Art. 40 şi art. 41, pct. (1),(2) şi (3) se aplică în mod corespunzător şi pentru presa scrisă şi presa online.Consiliul analizează situaţiile menţionate la cererea persoanei interesate.

(2) În situaţia art.41, pct.(1), la cererea persoanei vătămate şi dacă publicaţia nu produce proba verităţii în termen de 10 zile de la sesizare, Consiliul poate suspenda licenţa publicaţiei pentru o perioadă de 1, 3 sau 6 luni.”

4. La art. 48 punctul unic devine pct.(1) şi se adaugă pct (2) cu următorul cuprins:

„(2) Paragrafele a), c), d) şi g) de la precedentul punct se aplică şi în cazul presei scrise şi a presei online. Neindeplinerea acestei prevederi dă dreptul Consiliului să se sesizeze din oficiu şi să retragă licenţa publicaţiei”.

Art. 53 se modifică şi va avea următorul conţinut:

„Art. 53

Licenţa este obligatorie pentru tipărirea oricărei publicaţii de presă scrisă pe teritoriul României.

Licenţa este obligatorie pentru găzduirea de publicaţii online pe servere, obligaţia verificării licenţei revenind proprietarului server-ului.

Numă rul de licenţă apare pe fiecare exemplar tipărit sau pagină electronică.

Valabilitatea unei licenţe pentru presă scrisă sau presă online  este de 7 ani.

Licenţa pentru presa scrisă sau presa online poate fi concesionată numai cu aprobarea Consiliului”.

 

Art.II - Legea nr. 504/2002, a audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare şi cele aduse prin prezenta Lege, se va republica.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României în şedinţa din ................ cu respectarea prevederilor art.74 alin. (1) şi al art.76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

 


 

 

Comentarii   

 
-2 #2 Mass-media 16-09-2010 15:54
Se vorbeste in continoare ca doriti sa aplicati lege junglei, cum se arata cu cumparatul mandatul de deputat sa pui pumnul in gura presei....?,dar cine sapa groapa altuia isi pregateste propia coliva.Asa lasa internetul sa nu fie virusat .....
Citat
 
 
+1 #1 Bibliotecaru 15-09-2010 13:48
@ Silviu Prigoană
Domnule deputat Prigoană, cred că sunteţi cea mai profundă dezamăgire pe care o am în legătură cu actuala legislatură. Speram că veţi însenina un pic Parlamentul, mă şi bucuram că aţi reuşit să obţineţi mandatul, dar constat că nu v-aţi pregătit deloc pentru acest mandat.
Multe din problemele pe care le supuneţi atenţiei deja sunt rezolvate.
Insulta şi calomnia aşteaptă de ani de zile să fie readuse în Codul Penal în urma deciziei CCR.
Tot în Codul Penal...
Art. 168(1). - Comunicarea de informatii false - Comunicarea sau rãspândirea, prin orice mijloace, de stiri, date sau informatii false ori de documente falsificate, dacã prin aceasta se pune în pericol siguranta statului, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
Sfatul meu este să lăsaţi deoparte controlul politic asupra presei şi, mai ales, asupra internetului.
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează